Германският производител на кабели и кабелни системи Leoni предупреди, че няма да достигне целта си за печалба, която бе поставена само преди месец. Освен това дружеството планира да съкрати 2 000 души.

"Компанията се изправя пред предизвикателна среда на пазарите, особено в Китай", посочиха от Leoni, допълвайки, че поръчките от автомобилните производители намаляват значително.

На въпроси на Money.bg, от германската компания отговориха, че ще бъдат съкратени основно мениджърски позиции и намаляването на работната сила няма да засегне производствените позиции. Дружеството заяви още, че не е решило къде точно ще прави съкращенията.

В тази връзка от компанията увериха още, че все още планират да наемат 2 000 души в новия си завод в Плевен, в който ще бъдат инвестирани €32 милиона.

Към момента в българския град тече ремонт на съществуващите сгради и разширяване на производствената зона. Очаква се производството да започне през четвъртото тримесечие на 2019 година.

За Leoni в световен мащаб работят 90 000 души. Компанията отчете €144 милиона печалба за 2018 г. Първоначално прогнозата за 2019 г. бе между €100 милиона и €130 милиона, но от компанията заявиха, че няма да постигнат тази цел. Все още не е посочена нова.

Заводът в Плевен ще бъде разположен на площ от 30 хиляди квадратни метра. Преди време областният управител Мирослав Петров подчерта, че това е най-голямото чуждестранно вложение в региона за последното десетилетие.

В българския завод на Leoni ще се произвеждат компоненти за германския концерн Daimler, собственикът на Mercedes-Benz. Конкретно там ще се правят такива за новата версия на C Class, за която има голяма поръчка.

Основните клиенти на групата са от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти. Leoni има осезаемо присъствие в Източна Европа, като през миналата година компанията отвори фабрика в Украйна. Вложението там беше в размер на 20 милиона евро, а до 2021 година ще бъдат наети 5000 души.

През февруари миналата година пък от компанията обявиха, че ще вложат 60 милиона евро в нов завод в Сърбия, където ще бъдат наети между 4000 и 5000 души. Компанията има още три бази в западната ни съседка - в Прокупле, Долевац и Ниш.

Германската група има присъствие и в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Украйна и Турция.

Leoni започна строежа на базата си в Плевен

Новият завод в Плевен за €32 милиона, където ще се правят компоненти за Mercedes

Там се очаква в следващите 2 години да бъдат отворени 2000 работни места