Германската компания Leoni, която е водеща в производството на кабели и кабелни системи за автомобилната индустрия в Европа, официално започна строежа на първата си база в България. Заводът ще бъде изграден в Плевен и ще се намира в индустриалната зона на града на улица "Гривишко шосе" - 1.

Още преди време стана ясно, че инвестицията ще бъде в размер на 32 милиона евро или над 60 милиона лева. Според плановете половината от сумата ще бъде за самия строеж на производствената база, а останалите 16 милиона евро ще бъдат използвани за закупуването на машини и оборудване.

Преди време областният управител на Плевен Мирослав Петров подчерта, че това е най-голямото чуждестранно вложение в региона за последното десетилетие.

Германската Leoni отваря завод в Плевен

Европейски гигант инвестира €50 милиона в завод за авточасти в Плевен

Очакванията са за нови 2500 работни места

Заводът трябва да бъде готов до началото на есента на 2019 година, като той ще бъде разположен на площ от 30 хиляди квадратни метра. Инвеститорът планира в следващите две години да разкрие 2000 нови работни места там, а 200 служители ще бъдат наети до края на тази години.

В българския завод на Leoni ще се произвеждат компоненти за германския концерн Daimler, собственикът на Mercedes-Benz. Конкретно там ще се правят такива за новата версия на C Class, за която има голяма поръчка. 

Производството трябва да започне още до края на тази година, а в следващите две години капацитетът да бъде увеличаван поетапно.

Германска компания с приходи от €4,9 милиарда инвестира €32 милиона край Плевен

Германска компания с приходи от €4,9 милиарда инвестира €32 милиона край Плевен

Заводът ще произвежда части за германски автомобилен производител и ще създаде 2 000 работни места

Германската Leoni има бази в 31 държави по света и над 87 000 служители. У нас освен Плевен от компанията разглеждаха като варианти за новия си завод Лом и Видин.

Основните клиенти на групата са от глобалната индустрия за доставка на автомобили, товарни автомобили и компоненти. Продажбите на дружеството за 2016 година са в размер на 4,431 милиарда евро, а печалбата преди облагане с данъци възлиза на 78 милиона евро.

Leoni има осезаемо присъствие в Източна Европа, като през миналата година компанията отвори фабрика в Украйна. Вложението там беше в размер на 20 милиона евро, а до 2021 година ще бъдат наети 5000 души.

Германската Leoni строи завод за €60 милиона в Сърбия

Гигант от автомобилната индустрия вдига завод за €60 милиона в Сърбия

Предприятието ще отвори между 4000 и 5000 нови работни места

През февруари тази година пък от компанията обявиха, че ще вложат 60 милиона евро в нов завод в Сърбия, където ще бъдат наети между 4000 и 5000 души. Компанията има още три бази в западната ни съседка - в Прокупле, Долевац и Ниш.

Германската група има присъствие и в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Украйна и Турция.