Летище Бургас e обслужило рекордните 40 000 пътници за един ден. Върховото постижение е постигнато в петък 20 юли, който се превръща в най-силния ден в историята на аеропорта. За сравнение населението на град Видин по официални данни на НСИ е 42 000 души.

Летището е обслужило общо 122 полета във въпросния ден, което е с близо 50% над средното за периода юни-юли 2018 г., според данните на летищния оператор "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", предоставени на Money.bg.

Летният сезон е обичайно силен за бургаския аеропорт, който приема средно по 84 излитащи и кацащи самолети на ден. Пътникопотокът продължава да се увеличава - летището е обслужило 1 557 000 пътници от началото на годината, което е с 13% повече спрямо същия период на 2017 г.

Летище Бургас обслужва чартърни и редовни полети до повече от 136 дестинации в 34 страни, изпълнявани от 76 авиокомпании. Около 10% е делът на нискотарифните авиокомпании. Най-популярният маршрут остава Бургас-Москва.

Улрих Хеппе продължава да ръководи летищата във Варна и Бургас

Улрих Хеппе продължава да ръководи летищата във Варна и Бургас

Мандатът му на главен изпълнителен директор е удължен с две години

Бургаското летище си е поставило за цел още един рекорд - очаква се през тази година то за пръв път да посрещне 3 милиона пътници, съобщи в скорошно изявление изпълнителният директор на летищния оператор Улрих Хеппе.

Основно предизвикателство остава сезонният характер на полетите, като една от главните цели на компанията е да увеличи трафика през пролетта, есента и зимата.

20 нови дестинации от летищата в Бургас и Варна

20 нови дестинации от летищата в Бургас и Варна

Очакваният ръст на трафика е десет процента

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" продължава активно да инвестира в ремонта и модернизацията на летището. До края на годината ще бъдат вложени 9.7 милиона лева, обявиха от компанията.

Българо-германската компания е концесионер на аеропорта от повече от десетилетие, като за периода 2006-2017 г. е инвестирала над 178 милиона лева.

Летище Бургас привлече нова авиокомпания, 10 дестинации и 200 работни места

Летище Бургас привлече нова авиокомпания, 10 дестинации и 200 работни места

Fraport и Ryanair се договориха за целогодишни полети от Бургас до Европа

Ръст на туристите в България от основните пазари

Годината дотук е успешна не само за бургаското летище, но и за българския туризъм. Чуждите туристи у нас нарастват с 11.1% на годишна база, достигайки 2 436 394 за периода януари - май 2018 г. Над половината от тях идват с цел почивка и ваканция, като броят им се увеличава с 10.4%, по данни на Министерството на туризма.

Най-много туристи пристигат от съседните държави - Румъния, Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Непосредствено след тях се нареждат посетителите от Германия и Великобритания.

Един от традиционните ни източници - Русия е едва на 9-о място, като туристите оттам намаляват с 9.7% на годишна база. Обяснението за това е просто - руснаците се връщат към почивките в любимите си Турция и Египет, вместо в България. На тяхно място обаче идват все повече украинци (с 14.3% повече за периода).

Позитивна тенденция е увеличаването на посетителите от 9 от 10-те най-силни пазара за българския туризъм. Единственото изключение са руснаците.

Приходите от международните туристи за България в периода януари - април 2018 г. също се повишават с 10.8%, достигайки над 1.1 милиарда лева.