В началото стана ясно, че властите в Китай са позволили пускането на пазара на Model Y догодина, сега контракторът, произвеждащ батерии за Tesla - LG Chem, ще удвои производството си за компанията на Илън Мъск, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници.

"Tesla просто няма достатъчно батерии", е казал един от източниците на изданието. "Затова LG Chem ще изстреля производството си над два пъти в Китай."

"Ще продължим да увеличаваме производствения си капацитет за цилиндрични клетки за батерии в отговор на нарастващото търсене от автомобилните производители, но не можем да оповестим конкретни имена", казаха от LG Chem. Планът на компанията е да утрои производството до 60 GWh през 2023 г.

Модели на Tesla вече ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа

Модели на Tesla вече ще се продават с €5000 по-скъпо в Европа

По-големият ръст в цените е за по-скъпите Model S и X

За момента е известно, че компанията ще инвестира 500 млн. долара догодина, за да увеличи производствения капацитет на фабриката си в Нанджинг до 21,7 хил. цилиндрични клетки за батерии, посочиха местните власти неотдавна.

В момента LG доставя батерии за Model 3, като ще започне да доставя такива от заводите си в Южна Корея и за производството на Tesla, което трябва да стартира в Германия. Новината идва в светлината на факта, че компанията на Мъск се опитва да набави достатъчно батерии, за да следва експанзивната си стратегия на увеличаване на производството.

В момента Tesla е основният потребител на батериите, произвеждани от LG Chem, която през последното тримесечие на тази година също увеличи производството, за да посрещне потребностите на клиента си.

Tesla на дъното на американска класация за надеждност

Tesla на дъното на американска класация за надеждност

Mazda изпреварва Toyota и взема първата позиция

Освен това от производителя на електромобили са се обърнали и към Panasonic, която доставя батериите за завода в САЩ, да започне доставки и към фабриката в Шанхай.

Освен Panasonic и LG Chem, Tesla купува батерии и от китайската компания Contemporary Amperex Technology Co, но даже и с тях батериите им не стигат. Затова от Tesla обявиха, че ще започнат да произвеждат сами по-евтини батерии.