Първичните публични предлагания в Индия през тази година са постигнали най-ниската стойност на набрания капитал от четири години насам, предаде Reuters. Данните показват, че от януари досега чрез емисии на акции са набрани 2,8 млрд. долара, на фона на 11,7 млрд. долара през 2017 г. и 5,5 млрд. долара през миналата година.

"2019 г. беше най-тежката през призмата на пазара на ценни книжа", коментира съдружникът в EY Сандип Кетан. "Заради различните проблеми на пазарите, например корпоративните фалити и банкрути, този сегмент от частния сектор се забави значително."

Експерт: Икономиката на Индия се насочва към "интензивното отделение"

Експерт: Икономиката на Индия се насочва към "интензивното отделение"

Тя постигна най-бавния си растеж за последните шест години през третото тримесечие

Най-сериозен е спадът на влагането на средства във финансовите и индустриалните компании, където техният размер спада почти двойно спрямо година по-рано. Въпреки това компаниите, които до момента са емитирали успешно акции, се представят добре.

Акциите на Indian Railway Catering and Tourism Corp, маркетинговата компания Affle и онлайн търговеца Indiamart Intermesh се удвоиха в сравнение със стойността си при листването на борсата.

Индийският борсов индекс NSE Nifty 50 спадна с 1,4% през годината, приключваща на 19 сепмври. Непосредствено след това корпоративният данък беше понижен, което внесе доза оптимизъм за представянето на частните компании.

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Все повече сектори на стопанството излъчват негативни сигнали

Въпреки това индексът на S&P BSEIPO, който измерва представянето на компаниите, листнати на Бомбайската фондова борса, се понижи с 34% от началото на годината.