Едно от водещите европейски летища "Хийтроу" (Heathrow) отчете, че през миналата година през него са преминали най-малко пасажери от 1972 г или от 50 години насам.

От компанията, оперираща лондонското летище обяви в сряда, че през 2021 година броят на пътниците е спаднал до 19,4 милиона заради ограниченията за пътуване, породени от коронавирусната пандемия.

Най-голямото британско летище, което регистрира загуба преди облагане с данъци от 1,79 милиарда паунда (около 2,43 милиарда долара) за 2021 г., също така посочи, че броят на пътниците в момента изостава с 23% от прогнозите, но въпреки това очаква силно лято за изходящия туризъм.

Летище "Хийтроу" очаква да постигне целта си от 45,5 милиона пътници през тази година, информира Reuters.

"Търсенето започва да се възстановява и ние работим в тясно сътрудничество с авиокомпаниите, за да разширим дейностите си и да отворим отново Терминал 4 за летния пик на пътуванията", отбеляза главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей, цитиран от агенцията.

Докато увеличеното търсене на пътувания за изходящ туризъм се засилва от премахването на ковид ограниченията във Великобритания, входящият туризъм и бизнес пътуванията остават потиснати поради тестването срещу коронавирус в другите държави, отбелязват от "Хийтроу".

Аеропортът не очаква пътуванията да се завърнат към нивата отпреди пандемията, докато не бъдат премахнати всички ограничения и пътниците не са сигурни, че тези ограничения няма да бъдат наложени отново.