Турция води тежка битка срещу инфлацията, в която са впрегнати голяма част от ресурсите на държавата.

Напук на правителствените мерки, цените на лука се покачиха с цели 51% през ноември, поскъпвайки най-много сред всички продукти в потребителската кошница, чиито растеж се забави през ноември до 21.2% от 15-годишния връх през предходния месец.

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Най-много поскъпват обзавеждането, транспорта и жилищата

Правителството нахлува в складове, където производителите и продавачите съхраняват лука, обвинявайки ги в умишлено натрупване на запаси с цел повишаване на цените, пише Bloomberg.

"При проверките на складовете виждаме как те трупат лук" и ще платят цената, заяви през миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган пред Анадолската информационна агенция.

Министърът на земеделието Бекир Пакдемирли пък предупреди, че правителството ще преследва "луковите опортюнисти".

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Най-голям е скокът в цените на картофите, лука и маслото

Неконвенционални методи

Турското правителство предприе някои неконвенционални методи като част от своята "борба с всички средства" срещу инфлацията, обявена през октомври. Освен нахлуванията в складове, общинската полиция започна изненадващи посещения на супермаркетите, преглежда рафтовете и издава предупреждения на управителите на магазините, заподозрени в манипулиране на цени.

Миналата седмица турски войници нахлуха в склад, пълен с 1300 тона лук. Общинската полиция подаде наказателна жалба срещу трима заподозрени, обвинявайки ги, че се опитват да изкривяват цените, а правителството конфискува лука, съобщава вестник Hurriyet.

Набезите на правителството срещу складовете за лук предизвикаха критиките на Угур Гюрсес - независим икономически анализатор и бивш служител на централната банка. Ако атаките намалят доставките на лук, това ще доведе до допълнително нарастване на цените, предупреди Гюрсес в Twitter.

Разваляне на насажденията

Но лукът може да се противопоставя на репресиите по нетърговска причина. Миналия месец вестник Hurriyet съобщи, че причината може да се крие в болест по зеленчуците.

"Лукът се разваля, ако бъде изложен на големи дози слънчева светлина по време на периода на зреене. Цените на лука ще се увеличат поради липсата на здрави посеви", коментира пред изданието членът на Търговската камара в Анталия Музафер Айдога.