Индексът на потребителските цени на Турция спадна с 1,44% през ноември на месечна база, показват официалните данни, което намалява годишния лихвен процент от 15-годишен връх, съобщава Reuters. За това помагат по-силната лира, съкращения на данъците и намалени цени на някои продукти.

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Най-много поскъпват обзавеждането, транспорта и жилищата

На годишна база инфлацията достигна 21,62% през ноември, показват данните на Турския статистически институт. Резултатите са изненадващо добри. Проучванията на Ройтерс прогнозираха месечно намаление с 0,75% през ноември и годишна инфлация от 22,6%, Bloomberg заложи спад до 23%.

Снимка 392970

Източник: trading economics

Цените на транспорта допринасят главно за спада, те намаляват с 6,46%, докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки намаляват с 0,74%, показват данните. Индексът на цените на производителите падна с 2,53% през ноември с годишен ръст от 38.54%.

Инфлацията е основното притеснение за инвеститорите в Турция, а централната банка е подложена на натиск от страна на президента Тайип Ердоган, който настоява тя да намалява лихвените си проценти, за да насърчи заемите въпреки икономическата реалност.

Намалените данъци в Турция носят риск от нова инфлация и поскъпване на храните

Намалените данъци в Турция носят риск от нова инфлация и поскъпване на храните

Властите в Анкара се надяват на растеж, а инвеститорите - на рецесия

Според анализатори спадът в инфлацията се дължи на намаляването на данъците за някои потребителски стоки, включително автомобили, мебели и бяла техника, както и насърчаването от Анкара на магазините да предлагат стоките, които засягат инфлацията с най-малко 10% намаление.

С Новата си икономическа програма от края на август, основаваща се на три стълба- стабилизация, дисциплина и трансформация на публичните финанси, правителството преразгледа целите за инфлацията и заложи средносрочни планове за 2018-2021 г. от съответно 20,8%, 15,9%, 9,8 и 6 %.

След излизането на официалните данни за ноември министърът на финансите Берат Албайрак, каза че низходящата тенденция ще продължи, а влиянието на процеса на ребалансиране се усеща и правителството очаква да постигне поставените в новата си икономическа програма цели за 2018 г.