Годишната инфлация на Турция се е ускорила повече от очакваното през октомври и остана на 15-годишен връх, движена от покачващите се цени на обзавеждането и транспорта, а инвеститорите са загрижени заради забавящия се растеж, пише MarketWatch.

Индексът на потребителските цени се увеличава с 25.24% на годишна база спрямо 24.5% през септември. На месечна база той се забавя до 2.67% от 6.3%, според официалната статистика на TurkStat.

Турската инфлация вече е по-голяма, отколкото българската за последните 11 години

Турската инфлация вече е по-голяма, отколкото българската за последните 11 години

Цените достигнаха 15-годишен връх и вече гонят ръст от 25%

Инфлацията надмина очакванията на анализаторите, които прогнозираха 24.37% годишна инфлация и 1.97% месечна, според анкета на Foreks. Тя остава най-високата след юни 2003 г.

Най-много поскъпват обзавеждането и домакинското оборудване с 37.92% на годишна база, следвани от транспорта с 32%, разнообразните стоки и услуги с 31.5%, храните и безалкохолните напитки с 29.26% и жилищните имоти с 25.72%. Само за месец цените на жилищата се увеличават с 4%, показват данните на TurkStat. 

Инфлацията в Турция достигна 16%

Инфлацията в Турция достигна 16%

Лирата падна до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото

Миналата седмица управителят на турската централна банка Мурат Четинкая повиши прогнозата за инфлацията за 2018 г. до 23.5% от 13.4% и тази за 2019 г. до 15.2% от 9.3%, изтъквайки повишаващите се цени на нефта и храните, както и обезценяването на валутата. Производствените цени се понижиха до 0.91% от 10.88% на месечна база.

Турската лира засега показва скромна реакция, спадайки с 0.2-0.3% спрямо американския долар. Напоследък валутата преживява по-позитивни времена, възстановявайки част от натрупаните загуби, след като централната банка рязко повиши основната лихва, а Турция затопли отношенията си със САЩ.

Цените в Турция подскочиха повече от очакваното

Цените в Турция подскочиха повече от очакваното

Инфлацията се засилва заради обезценяването на лирата

Въпреки положителната тенденция, турската валута все още е на загуба с 30% спрямо долара за 2018 г. Със своите 7.4% Турция беше най-бързорастящата икономика в Г-20 през 2017 г., но впечатляващият растеж беше подхранван от натрупването на все по-големи дългове, което неизбежно доведе до прегряване на икономиката.

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Ердоган и Анкара имат план как да измъкнат страната от "триъгълника на злото"

С новата си икономическа програма правителството "успокои топката" и затегна фискалния контрол, очаквайки турската икономика да се забави до 3.8% тази година и 2.3% през следващата година.

Международният валутен фонд прогнозира растежът на Турция да бъде 3.5% през тази година и да спадне до 0.4% през 2019 г.