Инфлацията в Турция се е увеличила повече от очакваното през миналия месец, след като потъващата лира повиши цените, пише Bloomberg.

Годишната инфлация през август се е повишила до 17,9 процента от 15,9 процента през предходния месец. Месечната инфлация е 2,3 процента, показват официални данни.

Докладът подчертава ролята на спада на валутата и ефекта, който тя има, върху потребителите. Скокът на цените е най-високият от 15 години насам.В понеделник лирата се търгуваше с 1,7 процента по-ниско на 6,6505 за долар.

Турция има външен дълг от 179 млрд. долара с падеж до юли 2019 г., който се равнява на почти 1/4 от годишната й икономическа продукция. Тятрябва да изплати този дълг и има само 11 месеца на разположение.

Анкара дължи около 146 млрд. долара от тази сума на частния сектор, особено на банки. Правителството трябва да изплати или да удължи срока на изплащане на 4.3 млрд. долара от тях, а останалите са заеми на компании от публичния сектор, съобщава американската банка JPMorgan, цитирана от Reuters.

Болният човек на Европа се завръща

Болният човек на Европа се завръща

Благодарение на Ердоган Турция се превърна в част от проблема в региона, вместо от решението, пише Йошка Фишер