Инфлацията в Турция продължава да расте, повишавайки се с 24.52% на годишна база, което е с 6.3% повече спрямо предходния месец, показва официалната статистика, цитирана от турски медии.

През изминалия септември инфлацията расте за шести пореден месец, достигайки най-високото си ниво от 15 години насам. Основната инфлация се увеличава до 24.52% на годишна база, натрупвайки нови 7.3% само за месец.

Индексът на потребителските цени нараства с 19.37% в сравнение с декември 2017 г. и 13.75% спрямо 12-месечните средни стойности.

Инфлацията в Турция достигна 16%

Инфлацията в Турция достигна 16%

Лирата падна до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото

Инфлацията в Турция в момента е 7 пъти по-висока от тази в България. Годишният ръст на потребителските цени у нас през август е 3.5%, а за месец те са се повиши с едва 0.1%, по данни на НСИ.

Настоящата годишна инфлация в южната ни съседка се равнява на тази у нас за почти 11 години. Трябва да се върнем до ноември 2007 г. и да сравним тогавашните цени със сегашните, за да получим инфлация, съпоставима с турската, показват данните на НСИ. 

Какво поскъпва в Турция?

Заради слабата валута, на практика всичко поскъпва в Турция. Най-голямо е годишното увеличение при домакинските уреди и обзавеждането - 37.28%. Те отбелязват и най-високото месечно покачване на цените. Транспортът поскъпва с 36.61%, а различни стоки и услуги - с 30.61%.

Само за месец храните и безалкохолни напитки, които са ключови за инфлацията на потребителските цени, поскъпват с 6.4%. За година ръстът на цените им е 27.7%.

Цените на енергията също се повишават, достигайки увеличение от 27.03% през септември спрямо 21.3% през август.

Производствените цени се повишават с 10.88% през септември, като годишното им увеличение е 46.15%, показват данните. Производствената активност в страната е на най-ниско ниво от 9 години, което според експерти е сигурен знак, че Турция върви към дълбока рецесия.

Високата инфлация изненада управляващите в Турция и опроверга твърденията на икономическия и финансов министър Берат Албайрак, че най-лошото за турската икономика е отминало. Според експерти то тепърва предстои.