Турското правителство ще разреши вноса на картофи и лук, в опит да намали цените, които скочиха до небесата в последните месеци.

"Ще предприемем мерки за предотвратяване на драстично увеличение на цените на някои хранителни продукти, включително лук. Ще позволим вноса на лук и картофи от определени страни и в определени количества", заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от турски медии.

Колегата му Ешреф Факъбаба, който отговаря за земеделието и храните, се учуди как само за 2 месеца цената на картофите се е качила от 50 цента до 6 лири за килограм и заподозря спекулация.

Драматичното покачване на цените основните хранителни продукти, включително картофите, лука и млечните продукти, предизвика публичен дебат в социалните медии и предизвика критика от страна на опозицията.

В Истанбул цената на 1 кг лук нарасна с 212% до 6.5 турски лири (1.4 долара) през последния месец. Преди година лукът се тъгуваше за 1.3 лири за килограм.

Цените на картофите също нараснаха до 6 лири (1.3 долара) през юни, което е увеличение от 94% за месец. Килограм картофи се продаваше около 1.5 лири през миналия юни.

Наблюдава се и рязко увеличение на почти всички млечни продукти, като най-големият скок е при маслото.

Цените се покачват на фона на постоянно високата потребителска инфлация и обезценяващата се турска лира. Потребителите в социалните мрежи вече се шегуват, че "обменният курс на лука вече е по-висок дори от този на долара".

Според опозицията турската икономика е уязвима и има сериозни проблеми, а поддържането на върховенството на закона и демократичните принципи са предпоставка за решаване на икономически проблеми.