Руската петролна и газова компания "Лукойл" възнамерява ежегодно да добива по 100 млн. тона петрол и 35-40 млрд. куб. м газ през следващите 10 години. Запасите на компанията трябва да нараснат с 1.1-1.2 млрд. тона нефт, а инвестициите да достигнат 80-85 млрд. долара за посочения период, обяви президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов.

10-годишната програма е по-скоро концептуална, компанията работи по-сериозно върху плановете си за развитие в 3-годишен план. "Не можем за такъв дълъг период да прогнозираме цената на нашия продукт. 3 години можем достатъчно точно да прогнозираме", посочи Алекперов.

В 3-годишната си програма втората най-голяма нефтена компания в Русия залага цена на петрола от 50 долара за барел при курс 62-64 рубли за 1 долар.

През 2015 г. "Лукойл" е добила над 100 млн. тона петрол. През миналата година добивът намаля с 8.6% до почти 92 млн. тона, а в Русия производството й се сви с 2.8% до 83.2 млн. тона. Добитият природен газ е 20.3 млрд. куб. м.

През тази година нефтеният добив ще бъде 89 млн. тона, заяви в началото на юни Алекперов. Причината за това са ангажиментите за свиване на производството, които Русия пое, подписвайки споразумението с ОПЕК и останалите добиващи страни, в края на октомври 2016 г., пише руският в. "Ведомости".

Заради тази сделка "Лукойл" през тази година се лишава от добив на 2 млн. тона суров петрол. Ограничаването ще бъде за сметка на Западен Сибир, Перм и отчасти Коми. "За пръв път за 50 години работа наредих кладенци да спрат работа", заяви Алекперов.

Основният регион, в който "Лукойл" добива "черно злато", е Западен Сибир. През първото полугодие на 2017 г. там са добити 46.4% от общия добив на компанията, но производството бележи спад заради естественото изтощаване на запасите. От януари до юни 2017 г. спрямо същия период на миналата година добивът там е намалял с 5.2% до 19.6 млн. тона.

Увеличаването на добива на "Лукойл" в Русия може да бъде осигурено от проектите в Каспийско и Балтийско морета, Тимано-Печорския регион, заяви анализаторът Александър Корнилов.

Каспийско море е най-обещаващата, успешна и восокорентабилна провинция за "Лукойл", която ще позволи да се компенсира свиването на производството в по-малко печелившите находища в Западен Сибир, посочва експертен анализ от декември 2016 г. Компанията има 8 петролни и газови проекта в района, като в 2 от находищата вече се добива "черно злато".

Освен това петролният гигант има и пилотен проект в Арктика. През април "Лукойл" започна проучване в Източно-Таймирския участък. "Открихме наличието на въглеводороди, но още не сме достигнали до проектната дълбочина. По тази причина е рано да се говори за резултати", заяви в края на август вицепрезидентът на компанията Иля Мандрик.

Основните акционери на "Лукойл" са: мениджмънтът (34.3%), Lukoil Investments Cyprus (16,18%). Приходите за 2016 г. възлизат на 5.2 трлн. рубли, а чистата печалба - 206.8 млрд. рубли.