Медийният магнат Рупърт Мърдок сваля от ефир своята британска телевизия TalkTV само 2 години след старта на проекта за крайнодясна медия на Острова, съобщи CNN.

Редакцията ще се съсредоточи в създаването на съдържание за стрийминг платформите.

Като Fox News или не съвсем

След като изгради глобална вестникарска империя, Мърдок инвестира пари и усилия в това да качи издателското си влияние на следващото ниво. Така той комбинира стила на консервативния си жълт вестник New York Post с формата на популярните сред избирателите на американските републиканци ток шоута по радиото и в средата на 90-те създаде Fox News.

Медията, която не крие своите десни политически пристрастия, задмина по рейтинг намиращите се в ляво-център конкуренти CNN и NBC, за да се превърне в най-гледания новинарски канал в САЩ. По време на администрацията на Доналд Тръмп телевизията и Мърдок бяха в пика на своето влияние - президентът лягаше и ставаше с нейните предавания, а публицистиката на канала плътно подкрепяше линията на Белия дом.

Рупърт Мърдок слиза от поста на председател на борда на Fox Corp. и News Corp.

Рупърт Мърдок слиза от поста на председател на борда на Fox Corp. и News Corp.

Това ще стане официален факт през ноември

През 2022 г. в Обединеното кралство започна да излъчва TalkTV. Форматът ѝ беше сходен с този на Fox News, а в екипа ѝ влязоха популярни (и скандални) водещи като Пиърс Морган. В крайна сметка, обаче, каналът така и не събра сериозна аудитория в конкуренцията на по-умерените BBC и Sky News.

Преди няколко седмици Морган демонстративно напусна TalkTV и обяви, че започва свое шоу в YouTube. "Има нещо доста анахронистично в това шоу като моето да се опитва да бъде старомодна телевизия с определен времеви слот всяка вечер за относително малка аудитория - когато имаме гигантска аудитория онлайн. Фрустриращо за мен беше да правя предаване в телевизионен формат, при положение, че то не се гледа по този начин от 95% от зрителите му", коментира в типичния си стил пред Semafor тогава Морган.

По-голямата промяна

От лятото TalkTV минава изцяло към създаване на съдържание за стрийминг платформите. От ръководството на медията са посочили в съобщение до служителите, че така или иначе именно през смарт телевизори и поточно видео и към момента се трупа сериозна част от гледаемостта на телевизията.

Пътят на Рупърт Мърдок от малък австралийски вестник до глобална медийна империя

Пътят на Рупърт Мърдок от малък австралийски вестник до глобална медийна империя

Кариерата му продължава пет десетилетия

"Няма несигурност по отношение на бъдещето на Talk като аудио и видео канал, просто няма да има линейна дистрибуция", е цитиран да казва президентът Скот Таунтън.

По подобен път - видео с телевизионно качество, но предназначено за онлайн аудитории и стрийминг, тръгнаха много журналисти и издатели през последните години. Добър пример е един бивш кадър именно на Fox News - Тъкър Карлсън, който направи свое предаване и в него неотдавна интервюира и руския президент Владимир Путин.