Международните хазартни компании разширяват присъствието си в Африка, при това те често "заобикалят" местното законодателство, съобщи в-к TheGuardian.

"Ако погледнете как хазартните компании се рекламират, къде са разположени, липсата на каквито и да е социални или обществени програми обясняващи опасностите от хазарта, то единственото заключение, което можете да направите е, че това е експлоатация", коментира въпроса пред британския вестник Манасе Чивеше, преподавател от катедрата по "Социално и обществено развитие" в Университета на Зимбабве.

Както пише изданието, в африканските страни на юг от Сахара - Гана, Малави, Уганда, Нигерия и Зимбабве - международните хазартни компании използват нормативни "пробойни" в местното законодателство, за да разпространяват хазартни игри. Особено активно "напредват" онлайн платформите за хазарт, доколкото само в 15 африкански държави тяхната дейност се регулира със закон.

Африка е привлекателен пазар за хазартния сектор, макар че едва от 2020 г. на континента онлайн казината започват да се разпространяват активно. По данни на Guardian, прогнозите са, че приходите на хазартния сектор в Африка за 2023 г. ще достигнат около 1,62 милиарда долара.

Австралийски хазартен гигант беше глобен с $62 милиона за пране на пари

Австралийски хазартен гигант беше глобен с $62 милиона за пране на пари

Временно е отнет и лиценза на фирмата