Българското дружество "Монбат" изпрати писмо до Българската фондова борса (БФБ), с което поиска спиране на търговията на акцитие и облигациите на дружеството. Искането е свързано с обявеното от Народното събрание извънредно положение на територията на страната, нуждата от което бе породено от разпространението на коронавируса у нас.

Малко преди 14:00 часа днес БФБ оповести решение, според което не са налице основания са спиране на търговията.

Родното предприятие, което произвежда акумулаторни батерии, се позовава на чл. 75, ал. 1, т. 2 от Правилата за търговия на БФБ, които позволяват временно прекратяване на търговията "при съществена промяна в цената на финансовия инструмент на съответния сегмент, на който той се търгува, или на свързан с него пазар за кратък период от време".

Без съмнение съществената промяна е налице. От началото на годината бенчмарковият индекс Sofix изтри 21,15 процента и се срина до невиждано от средата на 2016 г. дъно. Акциите на "Монбат" са загубили 25,58 процента от началото на годината. В петък те затвориха на 4,80 лв. за ценна книга - цена, която на която не са се търгували от 2013 г.

"Монбат" има два завода - в Монтана и Добрич, като в първия град вече бе открит случай на заразен с коронавирус. През 2017 г. компанията придоби и рециклиращи мощности в Италия - в град Бреша, който се намира в най-засегнатата област Ломбардия.

Според правилата на БФБ, изпълнителният директор може да вземе решение за спиране на търговията за срок до 3 работни дни. Дружеството настоява акциите и облигациите ѝ да не се търгуват до отмяна на извънредното положение или до изрично отправено от дружеството искане.

През 2019 г. дружеството бележи ръст на приходите от продажби до 337,8 млн. лв., при 293,7 млн. лв. година по-рано. Печалбата от оперативна дейност скача до 12,1 млн. лв., при 978 хил. година по-рано.

Малко преди 10 ч. БФБ съобщи, че "поради високата волатилност на световните финансови пазари ценовите диапaзони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност се разширяват с 30 (тридесет) на сто".

По-късно от борсата съобщиха, че нямат намерение да прекратяват търговските сесии заради коронавируса.