Какво е общото между Volkswagen, Deutsche Bahn и Deutsche Post DHL освен това, че са "родени" в Германия? И трите компании са принудени да се справят в условията на недостиг на служители. Те обаче се справят с този проблем по един и същи начин - наемат бежанци, избягали в Европа от родните си държави.

"Те идват при нас с ентусиазъм, разбиране, както и с умения", казва Анет Мок, която отговаря за стажантските прогнами в DHL. Компанията осигурява обучения за около 450 бежанци в Германия в момента.

В най-голямата икономика на Стария континент между 2015 и 2016 година пристигнаха над 1 милион мигранти. Много от тях имат професии и опит, но все пак допълнителните обучения са ключови, за да могат да бъдат наети от местните работодатели.

Въпросните три компании, които са включени в репортаж на сайта на Световния икономически форум, успоредно с това карат и интензивни курсове по немски език.

На Германия ѝ трябват медицински сестри и ИТ специалисти. Берлин иска да ги търси извън ЕС

На Германия ѝ трябват медицински сестри и ИТ специалисти. Берлин иска да ги търси извън ЕС

Страната улеснява процедурата за издаване на работни визи

"Тези хора се справят наистина, наистина много добре с работата", посочва Мартин Сейлър, който е член на борда на директорите в Deutsche Bahn. В програмата на компанията участват над 400 души, дошли от трети страни. Програмата за обучения на Deutsche Bahn се провежна на 10 различни локации в Германия.

Други лидери в своите сектори в страната също работят с бежанци. В това число влизат Porsche, телекомуникационното дружество Deutsche Telekom, както и една от най-големите европейски софтуерни компании - SAP.

Според германският Institute for Employment Research около 35% от бежанците между 15 и 60-годишна възраст работят активно. Това прави между 380 - 400 хиляди души. Експертите очакват този дял да се увеличи допълнително през 2020 година.