Владимир Потанин, който е най-богатият човек в Русия, е на финалната права на пускането на собствена платформа, основана върху биткойн, за търговия с криптовалути, емитирани от индустриални компании, предаде Cointelegraph. Atomyze, както се казва тя, беше официално пусната в бета версия по-рано днес.

Първата компания, която ще емитира тоукъни на платформата, ще е също притежаваната от Потанин Норникел, която е най-големият производител на паладий и никел в света, а целта ще е ускоряване на транзакциите и елиминиране на бюрократичните изисквания при интеракциите между потребителите и бизнесите.

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Два нови фонда ще позволят на свръхбогатите да инвестират в биткойн

Основателят им Май Новограц предвижда вълна от предоставяне на криптоуслуги от конвенционалните фондове

Потребителите ще могат да купуват тоукъни, зад които ще стои нереализираната част от продукцията на гиганта, а партньорски компании, които имат нереализирана продукция, също ще могат да търгуват с Норникел.

Потанин очаква, че в Atomyze ще могат да бъдат осъществявани една пета от продажбите на Норникел, а първоначално тоукъните на компанията ще бъдат обезпечени в паладий, кобалт и мед. В рамките на първата година след старта на платформата на нея трябва да се реализират около 10% от сделките на гиганта.

Експерт: Биткойн може да мина $10 000, но не очаквайте нов рекорден връх като през 2017-а

Експерт: Биткойн може да мина $10 000, но не очаквайте нов рекорден връх като през 2017-а

В краткосрочен план надали криптовалутата ще успее да постигне подобно рали

Освен Норникел, в тестването на Atomyze са поканени да се включат Trafigura, Traxys и Umicore. Други продукти и услуги на компаниите, притежавани от Потанин, също могат да бъдат тоукънизирани, посочи самият той пред Bloomberg. Сред тях е закупуването на самолетни билети за авиокомпанията му NordStar или ски карти за курорта му в Сочи.

"В известна степен изглежда, че Русия е много по-напред по отношение на дигитализацията от другите страни", каза Потанин, а интересното е, че коментарът му идва само дни след като централната банка на страната промени третирането на криптоактивите, чиято търговия вече ще се разглежда като потенциално пране на пари.

Централната банка на Русия приравнява транзакциите в криптовалути с пране на пари

Централната банка на Русия приравнява транзакциите в криптовалути с пране на пари

В бъдеще тяхното използване може да бъде изцяло забранено със закон

Платформата на милиардера обаче има одобрението на регулатора за извършване на дейност, която на B2B равнище ще обхване САЩ и Швейцария, когато и местните надзорни органи одобрят Atomyze.