Централната банка на Русия публикува обновените си правила за третиране на "подозрителни транзакции", според които всяко прехвърляне на криптовалути трябва да се разглежда като със завишен риск от пране на пари, предаде Cointelegraph. Това е първото обновяване на наредба 375-П, която беше приета през 2012 г. и с която бяха регламентирани мерките срещу незаконните транзакции.

Документът е разработен в партньорство между банката и Федералната агенция за финансов мониторинг (Росфинмониторинг). "Причината за осъвременяването на наредбата беше добавянето на нови правила за работа, предвид развитието на съвременните финансови пазари", каза говорител на централната банка.

Създадоха първата обща рамка за дигиталните криптовалути на централните банки

Създадоха първата обща рамка за дигиталните криптовалути на централните банки

Тя беше създадена от Световния икономически форум и ще подпомогне институциите при имплементирането им

Ръководството на централната банка и преди е посочвало, че възможните пропуски в системата на контрол на страната трябва да се коригират. Както и в други страни, ако една търговска банка регистрира подозрителна транзакция, тя може да замрази сметката на потребителя си или дори да я закрие, в случаите на престъпна дейност.

Сега това може да се случи и след като бъде засечена транзакция с криптовалути, тъй като купуването или продаването на такива ще е свързано с директен риск от пране на пари. Сред другите рискове за потребителите е редовното изтегляне на получените възнаграждения за труд например, което вече също ще се разглежда като рисково поведение.

Най-лошото за биткойна все още може да не е приключило

Най-лошото за биткойна все още може да не е приключило

Криптовалутата падна под ключовата граница от 7 000 долара

Възможно е регулаторът в страната да отиде още по-далеч във войната срещу криптовалутите, тъй като се обсъждат законодателни промени с които използването им за извършването на каквито и да е разплащания може да бъде забранено. Дебатите за това са в ход от две години, когато беше внесен закона за дигиталните финансови активи.