По време на Световния икономически форум беше представена първата рамка за дигитални криптовалути, емитирани от централните банки, предаде Cointelegraph. Според представителите на форума тя ще им помогне да разберат дали този вид активи са подходящи за техните нужди и по какъв начин могат да бъдат проектирани те.

Документът е съставен в сътрудничество с регулаторните органи в различни страни, анализаторите от самите централни банки и експерти от над 40 различни институции.

"Предвид решаващата роля на централните банки за глобалната икономика, имплементирането на дигитална валута от всяка една от тях, включително и основаваща се на блокчейн технологията, ще окаже значително въздействие както на местно ниво, така и на международно", каза ръководителя на блокчейн отдела на Световния икономически форум Шейла Уорън.

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Причината за това са регулаторните изисквания, които компанията тепърва трябва да изпълни

По думите ѝ е особено важно банките да подходят към въпроса внимателно и да анализират всички възможности и предизвикателства пред тяхното имплементиране. Неотдавна криптовалута беше възприета от централната банка на Тайланд, която си сътрудничи с тази на Хонконг.

Рамката, представена на Световния икономически форум, се счита, че може да доведе до подобрения на цената и ефективността на задграничните трансфери и да понижи цените на сетълмента и риска. Според организацията, криптовалутите, емитирани от централните банки, могат също да подобрят отчетността и проследяването на сделките.

Но въвеждането на подобно решение може да не донесе огромни ползи за вътрешните транзакции, смятат от форума. Също така, те отчитат, че необходимата инвестиция за разработването им от страна на централните банки не е незначителна. Централните криптовалути носят със себе си и рискове, а именно: "1) риск от елиминиране на посредничеството на банките, което ще понижи техните печалби и кредитиране; 2) риск от дигитални банкови паники, тъй като депозантите могат бързо да обменят банковите си депозити в криптовалути."

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

Каква е причината за масовото неодобрението към нея?

Емитираните от централните банки криптовалути вероятно ще стават още по-често срещан феномен в бъдеще. Дори и новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард оповести, че подкрепя разработването на такава.