Когато Facebook обяви, че е създала специално звено, подкрепено от 28 (първоначално) организации през юни тази година, което да работи върху криптовлаутата Libra, създателят на блокчейн компанията Ripple Брад Гарлингхаус е бил изключително ентусиазиран, но днес вече с малко по-голям скепсис на плановете на технологичния гигант, коментира самият предприемач по време на конференцията на Fortune Brainstorm Finance. Сега обаче Гарлингхаус, който снощи беше гост в Balancing the Ledger, коментира, че не вярва, че валутата ще може да дебютира в следващите три години.

"Не бих заложил, че Libra ще е пусната официално преди края на 2022 г.", каза Гарлингхаус в предаването на Fortune. На въпрос дали смята, че Facebook ще е способен да изпълни първоначалния си план, според който Libra трябва да дебютира на пазарите догодина, предприемачът коментира отрицателно. "Регулаторните препятствия, пред които те се изправят, са твърде сериозни", допълни Гарлингхаус, чиято технологична компания се занимава с транзгранични транзакции, но не е част от Libra Association.

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Според ръководителя на проекта новата криптовалута ще бъде допълнение към съществуващите фиатни пари, което ще подпомогне разплащанията между държавите, а няма да е конкурент на правителствата и на паричната им политика

Libra е изправена пред трудности още преди да стане ясно, че ще е обезпечена чрез кошница от валути и че ще може да се използва за плащания между потребители в отделни държави. Първите атаки срещу проекта всъщност бяха насочени към събирането и използването на данните на потребителите - проблем, който може да доведе до краха на криптовалутата. Днес обаче тя е изправена пред сериозни регулаторни изисквания от на практика всички водещи централни банки по света.

"Смятам, че може би Libra щеше да бъде възприета по-добре, ако Facebook не стоеше като бранда, който осигурява движещата сила зад нея", посочи Гарлингхаус. "Facebook попадна в полезрението на много правителства по света." А колкото до това, че от технологичния гигант обявиха, че няма да пуснат Libra без регулаторно одобрение, Гарлингхаус посочи, че също е скептичен дали и кога това може да се случи. "Ще е тежък път", лаконичен бе той.

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

Това е първата организация, напускаща асоциацията от 28 институции, които стоят зад проекта

В самото начало на седмицата финансовият министър на Германия коментира, че е разтревожен от идеята зад Libra, тъй като според него емитирането на пари трябва да остане прерогатив на държавата. През миналата седмица на подобно мнение беше и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, който добави, че ръководената от него технологична компания няма да последва стъпките на Facebook.

Гарлингхаус не е новак в сферата на регулаторните проблеми. В миналото Ripple беше разследвана за това дали криптовалутата XPR, която тя използва за много от международните си транзакции, трябва да бъде квалифицирана като ценна книга. Ако тя беше определена като такава, компанията щеше да бъде принудена да имплементира мерки, чрез които да отговаря на много регулаторни изисквания.

Регулаторни проблеми може да забавят пускането на Libra

Регулаторни проблеми може да забавят пускането на криптовалутата на Facebook

2020 година остава цел за пускането на дигиталната валута

Наскоро Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ глоби компанията Block.one с 24 млн. долара за това, че не е отговаряла на регулаторните изисквания при продажбата на криптовалутата си EOS.