Компанията за извършване на разплащания PayPal се превърна в първия играч, който се изтегля от обединението, опитващо се да лансира дигиталната криптовлаута Libra, основният създател на която е Facebook, предаде BBC. От PayPal не са посочили причини, поради които са взели решението да оттеглят подкрепата си от проекта, който беше обявен през юни тази година, но е възможно причината за него да е широката офанзива на регулаторни институции от цял свят срещу Libra.

"Запазваме подкрепата си за усилията, насочени към Libra", посочват от PayPal в изявлението, в което компанията изтъква още, че предпочита да се съсредоточи върху основния си бизнес. PayPal беше един от основателите на Libra Association - обединение от 28 организации, включително и от неправителствения сектор, което подпомагаше разработването на криптовалутата. Сред представителите му все още са институции като компанията за плащания Visa, превозната услуга Uber и благотворителната организация Mercy Corps. В отговор на решението на PayPal, от Libra Association изтъкват, че са били наясно, че "промяната на финансовата система" ще бъде трудно начинание. "Тази мисия е по-важна за нас от всичко друго", коментира от асоциацията. "За нас е по-добре да знаем, че от тяхна страна няма същата отдаденост."

Оттеглянето на PayPal идва след като по-рано този месец изтече информация, че Visa и Mastercard също обмислят да напуснат Libra Association. Причината за това беше, че компаниите от финансовата сфера не искаха да привличат вниманието на регулаторите, въпреки, че изпълнителният директор на асоциацията Дейвид Маркъс беше убеден, че до около средата на следващата година ще бъдат изпълнени всички правителствени изисквания, свързани със старта на криптовалутата.

Visa и Mastercard преосмислят поддръжката на Libra

Visa и Mastercard преосмислят за поддръжката на криптовалутата на Facebook

На фона на глобалния скептицизъм към дигиталната валута

От Facebook обявиха, че потребителите ще могат да извършват разплащания чрез покритата от кошница от активи криптовалута по някое време през 2020 г., като за това ще се могат да се използват собствените им приложения, както и чат клиентът WhatsApp. Партньорски организации на компанията също се очаква да могат да приемат Libra, която все пак ще бъде управлявана независимо от самия технологичен гигант.

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Според ръководителя на проекта новата криптовалута ще бъде допълнение към съществуващите фиатни пари, което ще подпомогне разплащанията между държавите, а няма да е конкурент на правителствата и на паричната им политика

В момента обаче Libra преминава през оценка от страна на работна група, сформирана от Г-7, която оценява също и JPM Coin. "Kaтo нoвa тexнoлoгия, тe ca cлaбo тecтвaни, ocoбeнo щo ce oтнacя дo oбxвaтa им дa yпpaвлявaт глoбaлнa плaтeжнa cиcтeмa. Kpиптoвaлyтитe пopaждaт cepиoзeн pиcĸ, cвъpзaн c пpиopитeтитe нa пapичнитe пoлитиĸи. Лeтвaтa нa peгyлaтopнoтo oдoбpeниe щe бъдe виcoĸa", ĸaзa председателят на групата Беноа Kype cлeд нейното първо заседание в края на миналия месец.