Дни след като Франция обеща, че няма да допусне криптовалутата Libra, която се разработва от Facebook и зад която стоят организации като Visa и MasterCard, тъй като проектът на технологичната компания заплашва "паричния суверенитет" на страната, ръководителя на проекта Дейвид Маркъс публикува поредица от туитове, в която защити начинанието и посочи, че монетата не цели да застраши суверенитета на банките. В поредица от няколко пункта, той изтъква, че Libra ще бъде по-добър платежен механизъм, работещ над съществуващите валути и отново посочи, че тя ще бъде обезпечена в съотношение 1:1 чрез кошница от такива, като по думите му не може да става въпрос за емитиране на нови пари.

Плановете на гиганта за създаване на собствена криптовалута бяха обявени през юни, а се очаква тя да бъде пусната догодина. До момента проектът беше атакуван от много централни по света, които посочват, че Libra ще даде нов инструмент в разплащания на престъпниците и терористите. Въпреки това, конкуренцията на емитирането на пари, изглежда, до момента е тяхното най-голямо притеснение, въпреки че Крисчън Каталини, главният икономист във Facebook, който работи върху проекта Libra, също посочи, че това е сред аспектите на криптовалутата, които са "неправилно разбрани или интерпретирани погрешно". "Целият дизайн на Libra е съсредоточен около това тя да бъде допълнение на фиатните пари, а не техен заместител", каза той, цитиран от Bloomberg.

Франция се зарече да не допусне Libra в Европа

Франция се зарече да не допусне Libra в Европа

Дигиталната валута на Facebook е систематичен риск

Криптовалутата беше атакувана и от академичните среди заради опасения, че може да се окаже конкуренция на централните банки. През лятото форума за корпоративно управление и финансови регулации на Harvard Law School излезе с анализ, подписан от трима професори, според които Libra заплашва дори суверенните правителства. "Щом Libra стане утвърдена в някои страни, националните правителства ще изгубят контрола върху паричното предлагане и върху паричната политика като инструмент при икономическата експанзия или контракция. Те също ще изгубят възможността да налагат капиталови контроли, за да предпазят икономиките от изтичане на капитали", пише в техния документ.

От другата страна на дебата е позицията на Каталини, според когото Libra просто ще подпомогне плащанията в сферите, в които има високи транзакционни разходи, включително и при международните плащания. Същевременно проектът може да подпомогне извършването повече от 2 млрд. души по света, които понастоящем нямат банкови сметки, да закупуват стоки и услуги. "Малко вероятно е Libra да се използва само на локално равнище, защото местните валути са по-добро платежно средство за търговия в рамките на определена територия", допълва той.

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

Глобална криптовалута ще има, дори и това да не е Libra

Каква е причината за масовото неодобрението към нея?

Туитовете на Дейвид Маркъс идват на фона на срещата между представители на Libra Association, JPMorgan и Банката за международни разплащания в Базел, Швейцария, в понеделник. Срещата беше свикана от Г-7, за да бъдат анализирани криптовалутите Libra и JPM Coin, като организацията създаде работна група, оглавявана от председателя на Комитета по плащанията и пазарните инфраструктури към Банката за международни разплащания Беноа Куре, която трябва да излезе с оценка на потенциала и ефектите от предложените койни.

"Като нова технология, те са слабо тествани, особено що се отнася до обхвата им да управляват глобална платежна система. Криптовалутите пораждат сериозен риск, свързан с приоритетите на паричните политики. Летвата на регулаторното одобрение ще бъде висока", каза Куре след заседанието, на което присъстваха представители на 26 централни банки, включително Федералния резерв и Bank of England. Очаква се комисията да излезе с окончателно становище относно предложените криптовалути към средата на октомври.