Регулаторни проблеми, повдигнати по целия свят, може да забавят пускането на криптовалутата на Facebook - Libra, пише Reuters.

Социалната мрежа обяви плановете си за пускането на цифровата валута преди три месеца. Очаква се криптовалутата да бъде пусната през 2020 година в партньорство с други членове на Libra Association - асоциация, създадена от американския технологичен гигант за управлението на проекта, в която засега участват Vodafone, PayPal, Mastercard и Visa.

Въпреки заявката на Facebook, в световен план пускането на криптовалута среща регулаторен и политически скептицизъм. Франция и Германия вече заявиха, че ще блокират проекта Libra в Европа.

Франция се зарече да не допусне Libra в Европа

Франция се зарече да не допусне Libra в Европа

Дигиталната валута на Facebook е систематичен риск

Управляващият директор на Libra Association Бертран Перес коментира, че дискусиите с европейските регулатори за облекчаването на условията продължават.

По думите му отлагане на пускането на цифровата валута с едно или две тримесечия няма да бъде проблем. "Важното е да се съобразяваме с регулаторите и трябва да се уверим, че те са на наша страна и са напълно съгласни с нашите решения", обяснява още той, като добави, че Libra е била готова да отговаря на множество въпроси от регулаторите както от двете страни на Атлантическия океан, така и от други краища на света.

От Libra вече обявиха, че Facebook се разширява в сферата на дигиталната търговия, като това ще бъде под контрола на асоциацията и подкрепено с резерв от активи в реалния свят, включително банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа. Така ще се насърчи доверието и ще се стабилизира колебанието на цените, което прави криптовалутите непрактични за търговия и плащания, допълват от структурата.

Миналата седмица изпълнителният директор Дейвид Маркъс, който ръководи проекта за Facebook, посочи, че технологичният гигант все още има за цел да пусне цифровата валута през 2020 година. Идеята е дотогава да бъдат изпълнени всички произхождащи от регулаторните среди въпроси.

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Facebook: централните банки няма защо да се страхуват от Libra

Според ръководителя на проекта новата криптовалута ще бъде допълнение към съществуващите фиатни пари, което ще подпомогне разплащанията между държавите, а няма да е конкурент на правителствата и на паричната им политика