Датските туристи, пътуващи за Кипър през тази седмица, ще получат по-широко и уютно пътуване, отколкото очакват, тъй като първият използван A380 superjumbo започва новия си живот с полет между Копенхаген и средиземноморския остров, разказва Bloomberg.

Най-големият пътнически самолет в света пътува за Ларнака в 8:15 часа местно време и ще завърши пътуването за около 4 часа - сравнително кратък полет за машината, която преди това лети между Сингапур и далечни градове по целия свят.

Огромната летателна машина ще извърши полета за скандинавския клон на Thomas Cook Group, след като туроператорът остана без самолет заради технически проблем на гръцкия остров Родос.

Идва ли краят на небесния гигант A380?

Идва ли краят на небесния гигант A380?

Бъдещето на най-големия пътнически самолет зависи от Дубай

Компанията обикновено използва далеч по-малкия Airbus A321, чийто капацитет е над 2 пъти по-малък от този на A380. Големият самолет естествено е по-популярен сред пътниците, но е поръчван и използван рядко, тъй като авиокомпаниите предпочитат по-малки и по-ефективни самолети.

Двуетажният гигант на Airbus е преместен в Копенхаген от португалския град, където е базата на новия оператор на самолета Hi Fly. Той го наема от собственика Doric в продължение на почти 6 години, според данните на проследяващата услуга Flightradar24.

Следващият полет на A380, който е използван от Thomas Cook като временно заместващ самолет, ще бъде от Осло до Майорка. Той беше върнат на германския си собственик Doric по-рано тази година след десетилетие на служба при Singapore Airlines.