Недостигът на полупроводници, който ограничава растежа на редица индустрии, може да продължи и през следващата година, смятат от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове по поръчка. Предупреждението от тайванската компания, която се намира в сърцето на веригата за доставки в технологичния свят, подсказва, че недостигът ще продължи да оказва влияние върху производителите на автомобили и потребителска техника, пише Nikkei.

TSMC отчете рекордна печалба през първото тримесечие на 2021 г., подкрепена от безпрецедентното търсене на полупроводници. Чистата печалба нараства с 19,4% спрямо същия период на миналата година до 139,69 млрд. нови тайвански долара ($4,91 млрд.). Приходите се покачват с 16,7% до 362,41 млрд. нови тайвански долара.

Добрите резултати на компанията идват в момент, в който големите автомобилни производители и правителствата оказват натиск над производителите на полупроводници да увеличат производството и да намалят недостига, който засяга всичко от автомобили до персонална техника — и дори производството на оборудване за производство на самите чипове.

Ситуацията се задълбочи дотолкова, че накара Белия дом да проведе виртуална среща с трите най-големи производителя — Intel, Samsung и TSMC, както и с мениджъри от автоиндустрията.

САЩ настоява и големите компании да върнат част от производството на американска земя в опит да възвърнат лидерството си. В момента производството на полупроводници е концентрирано в Тайван, Южна Корея и Китай.

C. C. Wei, главен изпълнителен директор на TSMC, заяви, че очаква продължаващо високо търсене през 2021 и 2022 г. Но допусна, че е възможно презапасяването от страна на компаниите да донесе облекчение.

Още през януари Wei заяви, че компанията ще приоритизира производството на чипове за автоиндустрията, но бурите в Тексас и земетресенията и пожарът в Япония влошиха ситуацията. Той обаче се надява, че до следващото тримесечие недостигът ще започне да намалява.Заради сложността на веригата за доставки в автомобилната индустрия обаче, на произведените чипове ще са нужни шест месеца преди да бъдат вградени в новите автомобили.

TSMC прогнозира ръст на приходите и за второто тримесечие. Очаква се те да достигнат между $12,9 млрд. и $13,2 млрд., или ръст от около 26%. За цялата година прогнозите са за 20% ръст на приходите.

Тази седмица TSMC потвърди и че ще вложи $100 млрд. в изграждане на нов производствен капацитет до 2023 г. Новият завод в Аризона се очаква пък да заработи от 2024 г.