Някои от най-големите производители на обувки в света призовават Доналд Тръмп да сложи край на търговската война. Техните опасения са, че тя ще доведе до пагубни резултати за крайните потребители.

В писмо, подписано от 173 компании, включително Nike и Adidas, се казва, че увеличението на митата за стаки от Китай с 25% ще окаже сериозно въздеъствие върху работническата класа. Това означава, че най-потърпевши ще са крайните потребители.

Производителите твърдят още, че облагането на китайските стоки по този начин застрашава бъдещето на част от бизнеса, пише BBC.

Тръмп увеличи таксите на 200 милиарда долара от 10% на 25%, след като Вашингтон и Пекин не постигнаха споразумение. Китай отвърна на удара, като прие увеличаване на митата за американски стоки от 1-ви юни.

Обувните, компании подписали писмото, сред които Clarks, Dr Martens и Converse, твърдят, че докато средната тарифа за обувките е 11,3%, тя може да достигне до 67,5%.

Тръмп готви пълна забрана на Huawei в САЩ

Тръмп готви пълна забрана на Huawei в САЩ

Заповедта се бави вече повече от година

"Добавянето на 25% увеличение на данъка в допълнение към тези тарифи би означавало, че някои работещи американски семейства могат да платят почти 100% мито върху обувките", пишат компаниите.

Когато увеличи митата този месец, Тръмп заяви, че ако обувните компании искат да намалят разходите си, те могат да преместят производството си в САЩ.

Производителите отговарят, че това е трудна задача, тъй като отнема години за планиране и са необходими много ресурси за преместване и снабдяване.

Проучване показа, че 40% от компаниите в Китай са обмисляли възможността да преместят производството си заради високите тарифи.