След началото на войната в Украйна, предприятията от оръжейната промишленост у нас масово търсят работници и обявяват свободни работни места.

Дефицитът на кадри в производството се задълбочава, след като през миналата година са загубени повече от 1200 специалисти, според доклад на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, приет от парламентарната икономическа комисия.

Заетостта във военните заводи у нас намаля заради предишни съкращения, напускания и пенсиониране на специалисти и липсата сега на кадри, които да ги заменят. Проблемът е още в образователната система и закриването на специализираните училища, посочи пред депутатите Димитър Вучков, секретар на Междуведомствения съвет.

ВМЗ "Сопот" с готовност да назначи на работа още 800 човека

ВМЗ "Сопот" с готовност да назначи на работа още 800 човека

Дружеството разширява и социалната си програма

"Съставът намаля и мисля, че намаляването на заетите идва от съкращението на специалисти. Нови подготвени специалисти обаче няма откъде да дойдат. Специалисти за тази индустрия почти не се готвят", отбеляза Вучков, цитиран от БНР.

Румен Гечев от БСП пък предложи работодателите да сключват договори с обучаващите се. По думите му, в Европа и САЩ представители на военнопромишления комплекс идват във факултетите на университетите, разговарят със завършващи студенти и подписват предварителни договори за работа.

През миналата година, Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките е издал близо 100 лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната.

За трети път тази година вдигат заплатите във ВМЗ "Сопот"

За трети път тази година вдигат заплатите във ВМЗ "Сопот"

Общото увеличение на възнагражденията е близо 50%