След разпространението на епидемията от коронавирус в Европа и САЩ, повечето сектори на икономиката останаха частично или напълно блокирани, а не само малките, но и големите компании в тях обявиха планове за спестяване на разходите включително и съкращения на служители.

На фона на значителните загуби, които прогнозират лидерите в повечето индустрии през 2020 година, има и няколко сектори, които не само остават встрани от "бурята", но и печелят от нея. Основно това може да се каже за онлайн търговията и доставките на храни. За да успеят да отговорят на нарасналото търсене, водещите компании в тези сегменти обявиха, че ще наемат стотици хиляди временни или постоянни нови служители.

Един от примерите в тази посока е Amazon, която в средата на миналия месец потвърди, че ще търси 100 000 души. В началото на април пък от гигантът в интернет търговията посочиха, че ще са им необходими още 75 000 временни работници в Щатите, като такива се търсят, както за складовете ѝ, така и за извършването на доставки.

Компаниите, които търсят да наемат 760 000 души в САЩ въпреки кризата

Компаниите, които търсят да наемат 760 000 души в САЩ въпреки кризата

За някои епидемията се оказва възможност

В България също има пример в това отношение на най-голямата родна платформа за интернет продажби на продукти за забавление. Става въпрос за Ozone.bg, която за първия изминал месец от обявяването на извънредното положение отчита повишено търсене, а за да отговори на търсенето наема хора. За това пред предаването Money.bg по Bulgaria On Air разказва Любомир Бабуров, който е управляващ директор в компанията.

"През последната седмица само сме наели допълнително още 10 човека, като в момента сме около 140 души", посочи той.

"За нас лесната част беше всички 40-50 човека, заети в офиса, да работят дистанционно. Трудната част при промените беше в логистиката и складовете. Нормално е, когато растат обемите, да са необходими повече хора. Ние дадохме възможност на всички, които не искат да работят в склада, да си вземат почивка, но това означава, че започнахме лека-полека да оголваме позиции", обясни Бабуров.

Сред трудностите, пред които е изправена Ozone.bg в момента, е и по-продължителното време за обработване на поръчките поради специфичните изисквания за дезинфекция.

"Говорим за почти двойно по-голямо време за обработване на поръчките, като ние в момента решаваме този проблем посредством наемането на допълнителни хора, както и посредством по-различни процеси, но все още предстои да оптимизираме това", разкрива Любомир Бабуров. По неговите думи една от опциите за осигуряването на допълнително работници е било пренасочването на служители от веригата физически магазини Pulsar към складовете на Ozone.bg.

След покупката на Pulsar Ozone.bg отваря нови магазини и се прицелва към нови пазари

След покупката на Pulsar Ozone.bg отваря нови магазини и се прицелва към нови пазари

Търговецът на игри скоро ще започне да предлага нови категории стоки, казва пред Money.bg управителят Любомир Бабуров

"Пуснахме обяви за допълнителни позиции на куриери, за склададжии. Другото, което направихме е, че след придобиването на Pulsar, на хора от там, тъй като магазините са затворени, им предоставихме възможност също да работят в складовете ни. Въпреки това ние в момента активно наемаме допълнителна работна ръка. Дори съдейки по обема, който планираме до края на годината, огромна част от тези хора ще са постоянно при нас до края на годината", смята Бабуров.

Що се отнася до това какво си купуват хората онлайн, докато стоят затворени у дома, той посочва, че основно те се насочват към неща, които са им необходими за по-удобната работа у дома. Това включва различна техника, както и офис столове.

"Изглежда, че също така искат да си вземат неща, които да ползват повече със семейството си. Например, при нас пъзелите са една категория, при която винаги имаме ръст, но в момента търсенето е три до четири пъти по-голямо, отколкото е стандартно. Двойни ръстове има и при гейминг периферията- мишки, клавиатури, слушалки, подложки, както и при конзолите", подчерта Бабуров.

През миналата година Ozone.bg придоби веригата физически магазини Pulsar, като така получи достъп до пазара и офлайн. С обявяването на извънредно положение обаче обектите на компанията останаха затворени. Въпреки това Любомир Бабуров потвърди плановете за отварянето на нови магазини, които бяха обявени през 2019 година.

"Това извънредно положение дойде, когато ние вече бяхме отворили един от новите магазини - в Park Mall Sofia. Отворихме го в края на ноември. Другият магазин, който бяхме планирали, беше в Студентски град, и беше въпрос на 4 дни преди да заработи. Но за момента откриването му е отложено. Очевидно искаме да разширяваме веригата, но в момента това не е на дневен ред заради ситуацията", каза той.

Но Бабуров коментира, че на дневен ред в момента е работата по мащабното разширяване на склада на Ozone.bg. Проектът предвижда капацитетът на базата да бъде увеличен от 1500 до 5000 квадратни метра.