Microsoft Corp. очаква пандемичното търсене на облачни услуги, видеоигри и персонални компютри, което донесе силни резултати и през третото тримесечие, да продължи до края на годината, пише The Wall Street Journal.

Във вторник софтуерната компания отчете ръст на продажбите от 12% до $37,2 млрд., генерирайки нетна печалба от $13,9 млрд. Резултатите надхвърлиха очакванията на Уолстрийт.

Приходите от Azure, облачната услуга на Microsoft, се покачват с 48% спрямо същия период на миналата година. Именно облачното подразделение е отговорно за финансовия успех на технологичния гигант през последните години.

Общите приходи от бизнеса с персонални компютри,който включва лицензи от продажби, гейминг платформата Xbox и лаптопите Surface, отчитат 6% ръст на приходите до $11,8 млрд. Продажбите на видеоигри растат с 30%.

През настоящото тримесечие Microsoft ще пусне на пазара конзолата си Xbox Series X и очаква силно търсене.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела залага ясно на гейминга. Миналият месец компанията съобщи, че ще придобие ZeniMax Media Inc., собственик на разработчика на игри Bethesda Softworks и франчайза Doom, срещу $7,5 млрд. Сделката идва малко сле неуспеха на Microsfot да придобие китайската ByteDance, която притежава TikTok.

Прогнозата на Microsoft за последните три месеца на годината е за рекордни продажби. Но Уолстрийт се надяваше на повече от очакваните между $13,2 млрд. и $13,6 млрд. за сегмента, който включва гейминг бизнеса. Това изтри 1,66% от акциите на гиганта след края на търговията.

По време на пандемията Microsoft се радваше на повишено търсене към облачните ѝ услуги, включително на Teams. Приложението за колаборация има 115 млн. активни на дневна база потребители, при 75 млн. през април. Надела се надява техният брой да остане висок, като смята, че работещите ще продължат да работят дистанционно.

$11 милиона бонус за добра работа: Каква годишна заплата взе шефът на Microsoft?

$11 милиона бонус за добра работа: Каква годишна заплата взе шефът на Microsoft?

Компанията отчете рекордни приходи от 143 милиарда долара