Първият китайски пътнически самолет се готви за дебютния си тестов полет. Излитането на апарата ще се състои този петък, като машината ще поеме курса си от международното летище Шанхай Пудонг, съобщи в сряда официалната информационна агенция на Китай Xinhua, цитирана от CNN Money.

С апарата C919 Китай се стреми да се превърне в един от най-големите световни производители на големи търговски самолети. Машината разполага със 168 места на борда си и е приблизително същата като Airbus A320 и Boeing 737-800, които са най-популярните в света самолети.

Cамолетът премина окончателните изпитвания преди по-малко от две седмици, демонстрирайки, че може безопасно да спре на пистата, ако нещо се обърка.

Вероятно за машината ще са необходизми месеци или години за изискваните сертификационни тестове, а спазването на стандартите за безопасност може да наложи промени в проекта.

Самолетът също ще трябва да спечели доверието на авиокомпаниите в Китай и извън него, като докаже способност за ефективно и надеждно извършване на редовни полети.