Печалбата на корпорацията General Motors (GM) - най-големият американски производител на автомобили - през третото тримесечие на годината падна с 40%, до $2,4 млрд., а приходите намаляха с почти една четвърт, до $26,8 млрд. Това става ясно от представените финансови отчети на компанията за третото тримесечие на 2021 г., съобщи "Комерсант".

Посочените резултати се оказаха малко по-добри от предварителните очаквания на анализаторите, но въпреки това, след публикуването на финансовите отчети, цената на акциите на GM се понижи с 5%.

Както и при други производители на автомобили, причината за намалението на приходите и печалбата беше недостиг на микрочипове. Доставките на автомобили на General Motors през третото тримесечие на 2021 г., бяха почти един и половина пъти по-малко спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 423 хил. броя автомобили. 

General Motors започва производство на литий

General Motors започва производство на литий

В САЩ

Миналата седмица френската компания Renault удвои прогнозата си за производствени загуби, също поради дефицит на чипове. Тогава от компанията коментираха, че през настоящата година, поради недостиг на чипове, ще им е възможно да произведат с около 500 хил. автомобила по-малко от планираното.

Според прогнозите на консултантската компания AlixPartners, недостигът на чипове ще струва на световната автомобилна индустрия 210 млрд. долара пропуснати приходи.