Поради недостига на кадри на пазара на труда в САЩ веригите за бързо хранене се обърнаха към църквите, пенсионерските клубове и към организацията за хора над 50 години AARP.

Тийнейджърите, които взимаха смени в ресторанти след училище се превърнаха в клише в САЩ, пише Bloomberg.

Днес тийнейджърът Брад Хамилтън от култовия филм "Fast Times at Ridgemont High" би бил прекалено млад, за да работи в "Captain Hook Fish and Chips". Това е така, защото голяма част от работната сила във ресторантите за бързо хранене, като McDonald"s се състои от възрастни хора.

Ресторантите се обърнаха към църквите и пенсионерските клубове, и публикуваха обяви за работа в AARP, за да намерят работници. Специалистите за подбор на персонал казват, че възрастните хора притежават така наречените меки умения, приятелски настроени са и са коректни, което липсва на голяма част от тийнейджърите.

Тенденциите показват, че недостигът на работна ръка е най-осезаем за последните 5 десетилетия, както и склонност на по-възрастните американци да продължат да работят, дори и почасово, за да увеличат по-скромните си доходи.

В периода 2014 - 2024 година броят на работниците между 65 и 74 години ще се е увеличил с 4,5 процента. От друга страна заетите от 16 до 24 годишна възраст ще са намалели с 1,4 процента, според The U.S. Bureau of Labor Statistics. 

Темп на нарастване на заетите по възрастови групи

Снимка 387688

Източник: Bloomberg

Наемането на пенсионери е добра сделка за веригите за бързо хранене. Възрастинте хора имат години опит, работейки за същото възнаграждение - средно $9.81 на час в сектора за изминалата година. Доста фирми обаче предпочитат да дадат тези пари на по-млади хора, тъй като те ще имат по-голяма нужда от средствата заради нарастващите цени на транспорта и другите им разходи за по-активен живот.

Джеймс Грей от "Calibrate Coaching" смята, че наемането на пенсионери има своите предимства, защото те не сменят квартири, не им се налага да печелят повече и не се стремят към повшиние.

63-годишният Стивън Уилям, който управлява "Church"s Chicken", казва, че пенсионерите имат добре развити комуникационни умения, а учениците лесно отвличат вниманието си с интернет и социалните мрежи. Затова, според него, непрекъснато трябва да им се напомня какви задължения имат.