Енергийните компании правят оценка на състоянието на рафинериите, тръбопроводите, петрохимическите заводи и офшорните петролни платформи покрай Мексиканския залив в понеделник - ден след като ураганът "Айда" удари щата Луизиана, пише The Wall Street Journal.

Наводнения и прекъснато електричество засегнаха над един милион домакинства в щата. Щетите, нанесени от урагана, оставят производителите на бензин по бреговете на Мисисипи изправени пред възможността да не могат да възобновят дейност, казват анализатори.

Компании като Marathon Petroleum, Valero Energy, Philips 66 и Royal Dutch Shell затвориха около 8 процента от националния рафиниращ капацитет преди бурята. Colonial Pipeline, оператор на най-големия американски тръбопровод, затвори две линии, които пренасят гориво от Хюстън до Грийнсбъро, Северна Каролина. Exxon Mobil затвори част от съоръженията си в Батон Руж, но казва, че няма значими щети.

"Няма яснота" около доставките на енергия в региона засега, казва Том Клоза, директор в Oil Price Information Service.

През следващите дни компании внимателно ще трябва да оценят ситуацията и да разберат дали наводненията, силният вятър и други са нанесли щети върху съоръженията. В миналото големите бури често са носели значими проблеми. През 2017 г. ураганът "Харви" и последващото наводнение доведе проблеми с основното захраване на завод, собственост на производителя на химикали Arkema край Хюстън. Заводът се запали и избухна след бурята.

През 2005 г., след "Катрина", стотици хиляди галона петрол се разляха край рафинерия, собственост тогава на Murphy Oil.

Фючърсите на бензина в САЩ се покачиха с 4,3%, но по-късно поевтиняха леко и ръстът остана на нива около 1,6%. Средните цени на бензина в страната ще запишат лек ръст, може би около 5-10 цента за галон, според анализатори.

Ако рафинериите в региона останат затворени за по-дълго, цените може да се повишат и с до 25 цента за галон, според Петрик де Хаан, директор в GasBuddy. По информация на компанията, всяка десета бензиностанция в региона е останала без гориво през уикенда.

Около 4,4 млн. барела рафиниращ капацитет е на пътя на "Айда", или четвърт от общия за страната, според S&P Global Market Intelligence.Към несигурността допринася и времето за възстановяване на електрозахранването в щата.