Търсенето на злато от страна на държава, която е вторият най-голям потребител в света, понася пореден удар, след като поредната вълна COVID свива традиционно големите индийски сватби, пише Bloomberg.

Празничните церемонии са ключов източник на търсене на злато в Индия. Броят на случаите обаче расте стремглаво преди най-популярните месеци за провеждането на сватбите — от втората половина на януари до април или май. Докато през по-голямата част от декември случаите на новозаразени в Индия бяха около 10 хил. дневно, в четвъртък страната отчете 200 хи. нови случая. От своя страна това води до ограничения, сред които и на големите събирания.

"На ниво продажби на дребно хората са притеснени", казва Ашиш Пете, председател на All India Gem and Jewellery Domestic Council. Търсенето ще се забави през тримесечието до март, но бижутерите са "предпазливо оптимистични", защото настоящата ковид-вълна изглежда сравнително лека.

Очакваният спад идва след отчетеното възстановяване на продажбите през втората половина на 2021 г., което може да повиши вноса до 6-годишен връх. Търсенето страдаше в продължение на около две години, след като коронавирусът отложи редица сватби.

Кумар Джаин, собственик на магазина U.T. Zaveri, прогнозира, че сега търсенето може и да не спадне толкова много, тъй като властите се опитват да избегнат пълен локдаун. Хората не се отказват и от сватбите.

През първото тримесечие на миналата година продажбите се покачиха с 37 процента до 140 тона, по данни на World Gold Council. Очаква се скоро да бъдат публикувани и данните за цялата 2021 г., като прогнозите са, че търсенето е нараснало значително заради отложените покупки от 2020 г. През 2022 г. потреблението ще се нормализира до около 750 тона, според Пете.