Компаниите в Северна Америка рязко намалиха поръчките за високотехнологични машини и роботи през второто тримесечие на годината. Това показват данни, събрани от Association for Advancing Automation, цитирани от световните агенции.

Забавянето на поръчките започна в края на миналата година, тъй като нарастващите лихвени проценти и забавянето на икономическия растеж ограничиха апетита за нови роботи, подчертават от асоциацията.

"Ние дори не бихме помислили да купим робот в момента", споделя Нанси Клейч, главен финансов директор на ICON Injection Molding - производител на пластмасови компоненти във Финикс, Аризона.

Хуманоидните роботи ще влязат масово в домовете до десет години

Хуманоидните роботи ще влязат масово в домовете до десет години

В Пекин се провежда oсмата Световна конференция по роботика

Подобно на много производители, бизнесът на ICON се изстреля по време на пандемията, включително чрез търсенето на пластмасовите тръбички, използвани при пандемични тестове.

Тази част от бизнеса на компанията днес спаднало до нива, невиждани от поне седем години.

Инфлация, притеснения за растеж

Много други компании изглежда споделят колебанието на ICON относно роботите.

Фабрики и редица индустриални потребители, включително складове за електронна търговия и компании за медицински тестове, са поръчали 7697 робота през второто тримесечие, което е 37% спад от преди година.

Последва спад от 21% през първото тримесечие и спад от 22% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Продажбите на роботи процъфтяваха по време на пандемията, докато производителите се опитваха да използват машините, за да произвеждат крайно необходими стоки. Всъщност, дори със забавянето, което удари в края на миналата година, 2022-а като цяло беше рекордна година за поръчки.

Някои индустрии обаче изглежда са инвестирали прекалено много в роботи по време на неотдавнашния бум. Компаниите за електронна търговия, например, се втурнаха да изграждат силно автоматизирани складове в очакване на продължаващия бурен ръст на търсенето на стоки. Очакванията не бяха оправдани.

Сериозен проблем имат и компаниите, които поръчват твърде много роботи, тъй като се страхуват от забавяне във веригата за доставки.

"Те се притесняваха, че няма да получат това, от което се нуждаеха, и затова купиха прекалено много", коментират експерти.

Един фактор, който спомогна за увеличаване на продажбите на роботи през последните няколко години, беше стегнатият пазар на труда. Нивото на безработица в САЩ през юли - 3,5%, беше близо до нивата, наблюдавани за последно преди повече от 50 години.

Днес обаче недостигът на работници намалява. Друг показател, измерващ свободните работни места в САЩ, падна до най-ниското ниво от  2 години насам.

Роботите продължават да си проправят път във все по-голямо разнообразие от работни места

В миналото роботизираните машини бяха концентрирани в автомобилните заводи и техните доставчици, които все още съставляват голям дял от всички поръчки за роботи.

Актуални данни показват, че през последните години роботите вече са навсякъде - от строителни обекти, където се използват за изпълнение на задачи като полагане на линии по пода, до болници и предприятия за преработка на храни.

Арън Андерсън е директор по иновациите в Swinerton - голяма строителна компания, базирана в Конкорд, Калифорния. Той споделя, че компанията му е започнала да използва робот, който пробива дупки в бетонни тавани, отваряйки пътя за водопроводни и други механични системи, които да бъдат инсталирани след това от работниците.

Той подчертава, че е трудно да се оправдаят разходите за закупуване на една машина. Просто защото строителните проекти се различават по размер и сложност.

И наистина има случаи, в които закупването на робот изобщо не е необходимо. Вместо това може дадена машина да се наеме, което струва много по-малко.

Как повече роботи в заводите могат да създадат повече работни места?

Как повече роботи в заводите могат да създадат повече работни места?

Гости на Money.bg са Йонко Чуклев и Кристиян Михайлов от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" PARA