През 2014 година България е една от най- малко автоматизираните страни в Европа, според статистика на комисията по търговия на ООН. Малко по-късно немска индустриална платформа прави подобно проучване и се оказва, че отново сме на края на опашката. Се обаче положението е по-различно. България е една от 15-те страни в света с търговски излишък в износа на роботи, т.е ние изнасяме повече роботи, отколкото внасяме. Това заяви Йонко Чуклев от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" PARA в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Става въпрос за българско производство на роботи - за полупроводниковата промишленост, за дозиране и леене на метал, колаборативни роботи, както и други индустриални роботи. Произвеждат се най-вече в София, Пловдив, Стара Загора", коментира Чуклев.

"Един от основните типове роботи, които индустрията иска да внедри, според наше проучване е колаборативен робот. 74% от компаниите казват, че основната причина за роботизация е липсата на работна ръка. Имаме нужда от все повече роботи, заради липсата на кадри". Това заяви Кристиян Михайлов от Асоциацията.

Промяна на уменията

По думите на Михайлов трябва да се вкара обучение по роботика в училище. Това се случва от тази година с разкриване на специалност програмиране на изкуствен интелект и вече я има в 26 учебни заведения у нас.

"В PARA се включихме в създаване на свободно избираема дисциплина към програмирането на роботи и директорите на училища могат да изберат ние да обучим учител, като децата могат да се докоснат до механиката, математиката и т.н."

Какво изисква производството на роботи

Според експертите са нужни технологии, образование и капитал в това начинание. "Всяка стъпка за насърчаване на инвестициите - държавни програми или вътрешно корпоративни, са добре дошли", заяви Чуклев.

"В дългосрочен план е добре да се въведат повече обучения по роботика в завидите. В дългосрочен план това е например ваучерна схема, в която срещу определена сума се получава ваучер, извиква се системен интегратор. Той ще прави обучение как да се имплементира робот в завода, колко ще струва и др. Това означава една приемственост и няма да има загуба на работни места, а създаване на нови", заяви Михайлов.

Ако България изостава в развитието на новата индустриална революция, ще станем свидетели на загуба на квалифицирани кадри, работни места, които няма кой да заеме и затваряне на заводи, коментира Чуклев.

"За привличане на нови инвестиции е задължително да имаме нормални условия ( без волатилности в цените на тока), програма за квалификацията на кадри и цялостно създаване на една макро среда", заяви Чуклев.