Поръчките на роботи в САЩ достигнаха рекордни нива и това ясно показва, че индустрията вече не може без тях. През 2021 година повече роботи са се присъединили към работната сила на Америка, отколкото когато и да е преди.

Те са поели различни дейности - от такива на конвейерните ленти в заводи за рециклиране на боклук до други, на които поставят малки потребителски стоки в картонени кутии в складовете за електронна търговия, пише Reuters.

Според прогнозите тази година още повече роботи ще се присъединят към работния процес.

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

САЩ "наемат" рекорден брой роботи, за да запълнят недостига на работна ръка

Много компании се опитват да намерят квалифицирани служители, но опитите им се оказват неуспешни

Само миналата година компании в Северна Америка са отделили повече от $2 милиарда за почти 40 000 робота, за да им помогнат да се справят с рекордното търсене и недостига на работна ръка, предизвикан от пандемията.

Роботите започнаха да работят във все повече индустрии, простиращи се далеч отвъд автомобилния сектор.

"При човешкия труд, това, което се произвежда, зависи от това да дали са гладни, дали са уморени и дали са пили кафе", заяви Брайън Ту, главен финансов директор DCL Logistics.

Фабрики и други промишлени потребители са поръчали 39 708 робота през 2021 г., с 28% повече от 2020 г., сочат данни, събрани от индустриалната група Association for Advancing Automation, известна още като A3.

Предишният годишен рекорд за поръчките на роботи беше поставен през 2017 г., когато северноамериканските компании поръчаха 34 904 робота, оценени на 1,9 млрд. долара.

Още през 2016 г. над два пъти повече роботи са продадени на автомобилни производители, отколкото на всички други сектори на индустрията взети заето.

В САЩ: Роботи започнаха да заместват липсващите служители в ресторантите

В САЩ: Роботи започнаха да заместват липсващите служители в ресторантите

След като с месеци чакаха служителите да се завърнат на работа, на някои бизнеси им дойде до гуша

Онлайн търговията е друг бързо развиващ се сектор. В DCL, която има пет центъра за изпълнение на поръчки в САЩ и скоро ще отвори шести, линиите, на които са заработили роботи, могат да оперират с по-малко хора, но да произвеждат с 200% повече, изчисляват експерти.

"Двигател номер едно на автоматизацията е недостигът на работна ръка в производството", коментира Джо Кембъл, който е старши мениджър развитие на приложения в Universal Robots.

Пандемията обаче не е единственият фактор, който налага промените. Universal изчислява, че 2000 души днешно от поколението на т. нар. бейби бумъри (родени между 1946 и 1964 г.) се пенсионират в производството, което буквално ограбва заводите от експертизата на ветераните.

Groschopp инвестира в Сърбия. Ще произвежда електромотори и роботи за индустрията

Германска компания инвестира в Сърбия. Ще произвежда електромотори и роботи за индустрията

Инвестицията е в размер на няколко милиона евро, точната сума ще стане ясна до края на януари