След като с месеци чакаха служителите да се завърнат на работа, на някои бизнеси им дойде до гуша, пише Insider.

Към края на юни в САЩ едва 10% от търсещите работи имат спешна нужда от заетост, според изследване на Indeed. Дали заради опасенията от вируса, разходи по гледането на деца, достатъчно спестявания или допълнителните помощи за безработица, безработните не търсят спешно работа. Което удря най-вече по ресторантите и хотелите.

И тук идва QR-кодът. Технологията, която помага на ресторантите да си спестят нуждата от сервитьор, който да носи менюто на клиентите, е в основата на поредна вълна автоматизация. Има и други знаци, че роботите заменят хората, поне в ресторантите.

Невъзможността заведенията да намерят достатъчно персонал продължава вече няколко месеца, като някои вериги започнаха да предлагат еднократни бонуси и дори iPhone за всеки, който започне работа — но без особен успех. Заради това част от тях започнаха да се обръщат към технологиите, с които да заменят част от служителите.

Cracker Barrel пусна мобилно приложение, с което клиентите могат да платят за консумираните от тях напитки и храна; McDonald"s започна да тества автоматизирани поръчки от автомобил на 10 локации в Чикаго; Dave & Buster"s планират да разширят възможността за дигитални поръчки.

Ползите са ясни. Автоматизираните решения често са еднократна инвестиция и повишават продуктивността. Те не се нуждаят от специални бонуси, само за да започнат работа.

Икономическите данни подсказват, че тенденцията се е засилила преди няколко месеца. Продуктивността расте с 5,4% през първото тримесечие на 2021 г. — най-бързият темп от над 20 години насам.

Бизнесите, които започнаха да възприемат нови технологии, не крият, че роботите ще заменят хората.

От друга страна хората отдавна се опасяват, че новите технологии ще унищожат множество работни места и ще пресекат повишението на заплатите. Този тип мислене се обобщава с термина Лудити — социално движение във Великобритания от първите години на Индустриалната революция през 19 век. Работниците, част от него, унищожават машините, които са заели работните им места.

Но лоши ли са технологиите? Утилизацията на технологични иновации повишава продуктивността през последните няколкостотин години икономическа история. Именно по-високата продуктивност дава възможност на служителите да искат по-високи заплати. По-големите възнаграждения пък носят увеличена икономическа активност, която повишава търсенето на пазара на труда.

Икономистът Ноа Смит написа наскоро, че в предходните период на иновации — още от Индустриалната революция насам — не унищожават работни места, а ги местят.