Корейският технологичен гигант Samsung сложи край на поредицата от рекордни печалби. Оперативната печалба за тримесечието, приключващо през юни, се очаква да достигне 14.8 трлн. вона (13.2 млрд. долара), спадайки от отчетените 15.6 трлн. вона (14 млрд. долара) през предходното тримесечие.

Това слага край на серията от 4 поредни тримесечия, в които най-големият производител на смартфони в света отчиташе все по-големи печалби, пише CNN Money.

Прогнозата на компанията за второто тримесечие е за увеличение от 5% спрямо същия период на предишната година, но не отговаря на очакванията на анализаторите. Акциите на Samsung спаднаха с около 2% в следобедната търговия в петък в Сеул.

Печалбите на Samsung страдат от разочароващи продажби на телефони и забавяне на търсенето на чипове с памет, твърдят експерти. Финансовото представяне на различните й бизнеси ще бъде обявено в края на месеца.

Нежеланието на потребителите да похарчат много пари за най-новите модели на компанията засегна продажбите на новия й флагман - Galaxy S9.

Според маркетинговата компания Counterpoint Research Samsung трудно ще успее да постигне продажби от 40 млн. смартфона Galaxy S9 през тази година. Това е рязък спад от рекордните 50 млн. бройки на Galaxy S7, продадени от корейския гигант преди 2 години.

Samsung извлече полза от силното търсене на чипове, използвани в електронните устройства през последните години, но сега страда от слабо търсене и остър спад в цените на някои чипове с памет.

Според някои експерти печалбите на компанията отново ще скочат през втората половина на годината. "Въпреки загрижеността за смартфоните, очакваме приходите от мобилния бизнес да се възстановят ... благодарение на новите модели, които ще бъдат пуснати на пазара", пишат до клиентите си анализатори от Daiwa Capital Markets.