Приходите на канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals от дейността ѝ в България надхвърлят $433 милиона през 2022 година, става ясно от финансовия отчет на дружеството. По-голямата част от неговите приходи идват от медно-златната мина "Челопеч" и са в размер на $272 милиона.

Останалите $162 милиона са по линия на мината "Ада тепе" край Крумовград.

Постъпленията на компанията от дейността ѝ в България формират около 80% от общите приходи на канадското дружество по цял свят. За период от една година те се понижават с около 17%, или около $90 милиона.

Спадът

Постъпленията от "Челопеч" надхвърлят $272 милиона, което е спад със 7% на годишна база. Това е резултат от по-скромното производство на мед и по-високите логистични разходи.

Dundee Precious Metals увеличи добива на злато в "Челопеч"

Dundee Precious Metals увеличи добива на злато в "Челопеч"

Канадската компания очаква силна 2023 година

За тази година канадската компания обяви, че очаква производство на злато да спадне до диапазона между 150 и 170 хиляди тройунции и отново да се увеличи през 2024 година до границите между 160 и 180 хиляди тройунции.

Приходите от златната мина "Ада тепе" достигат $162 милиона и са надолу с 29% на годишна база - главно поради по-ниските обеми злато, добити тази година.

Очакванията

Dundee очаква производство на злато в обем от 120 до 145 хиляди тройунции през 2023 година. През следващата година производството трябва да намалее до между 85 и 105 хиляди тройунции, а през 2025-а да спадне до между 70 и 85 хиляди тройунции.

Освен логистичните разходи, сред другите проблеми на дружеството в България се изтъкват силния щатски долар, както и високо инфлационната среда у нас.

Очакванията за забавяне на инфлацията и за засилване на еврото спрямо долара трябва да подобрят и финансовите резултати на компанията.

Dundee Precious Metals отчете трета рекордна година за златодобива си в България

Dundee Precious Metals отчете трета рекордна година за златодобива си в България

От "Ада Тепе" са извадени невижданите досега 49 хил. тройунции само за три месеца