Канадската златодобивна компания Dundee Precious Metals обяви, че е успяла да подобри производствените си резултати в една от своите мини в България в началото на 2023 година. С малко над 1% компанията увеличи добива в "Челопеч".

Изминалата година е била "предизвикателна", но от компанията казват, че не отчита особено голям ефект от енергийната криза и войната в Украйна.

Въпреки по-скромното производство на злато в другата мина - "Ада тепе", очакванията за 2023 година са "обнадеждаващи". Главният изпълнителен директор Дейвид Рей описва изминалата година като "силна", благодарение на "стабилното производство на злато".

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Dundee Precious Metals отчете рекордна година в мината в Челопеч

Изграждането на рудника в Крумовград е на 92% и работата ще започне до края на март

Четвъртото тримесечие на 2022 година е било най-силното за годината на "Ада тепе" с произведени приблизително 28 100 унции злато - или около 30% от златната продукция за цялата година.

Очакванията на компанията са условията през 2023 година да бъдат благоприятни и това да доведе до по-високи нива на произведено злато и там.

Изчисленията показват, че тази година продукцията от мината в Крумовград е с около 29% по-малко на годишна база. Общо през годината от нея са излезли 94 000 унции злато, което е към горния край на годишните производствени насоки за годината.

През четвъртото тримесечие на 2022 година "Челопеч" е произвел приблизително 45 300 унции злато и 7,4 милиона паунда мед. През цялата 2022 година мината е произвела приблизително 179 100 унции злато и 30,8 милиона паунда мед.

Централните банки изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам

Централните банки изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам

Кои страни са най-големите купувачи през годината?