Нетната загуба на американската компания Uber Technologies, която предоставя таксиметрови услуги и доставка на храна, през третото тримесечие на 2021 г. нарасна 2,2 пъти и възлиза на 2,42 милиарда долара.

Това представлява загуби по 1,28 долара на акция, в сравнение със загуба от 1,09 милиарда долара, или 0,62 долара на акция, за същия период на миналата година.

В същото време $2 милиарда от отрицателния финансов резултат са свързани с отписвания поради загуби от инвестиции в китайския таксиметров оператор Didi Global Inc, се казва в съобщение на компанията.

Didi спира експанзията си в Европа

"Китайският Uber" спира експанзията си в Европа

Поне за година

Междувременно компанията отчете коригирана печалба преди лихви, данъци, амортизация и амортизация (EBITDA) - ключов показател за рентабилността на Uber - на 8 милиона долара, в сравнение със загуба от 625 милиона долара през същия период година по-рано.

Анализаторите, анкетирани от FactSet, имаха средна коригирана отрицателна прогноза за EBITDA от 38 милиона долара.

Според прогнозата на Uber, през текущото тримесечие коригираната EBITDA ще бъде 25-75 милиона долара, анализаторите очакват цифрата на ниво от 104 милиона долара.

Приходите на компанията нараснаха и надминаха очакванията на фона на облекчаване на ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19.

Тримесечните приходи на Uber нараснаха със 72,6% до 4,85 милиарда долара от 2,81 милиарда долара година по-рано. Експерти, анкетирани от FactSet, осреднено прогнозират този показател в размер на 4,42 милиарда долара.

Uber продължава да губи пари

Uber продължава да губи пари

И през следващите три месеци компания очаква около $100 млн. загуба

Броят на потребителите на платформи Uber (активност на акаунта поне веднъж месечно) през последното тримесечие се е увеличил с 40% до 109 милиона.

Общият обем на поръчките на компанията се е увеличил с 57% до рекордните 23,1 милиарда долара (консенсусната прогноза е за 23,3 милиарда долара).

Uber предоставя транспортните си услуги в повече от 900 града в 70 държави.