Противно на шума около нахлуването на руски компании в Черна гора след инвазията на Кремъл в Украйна през февруари 2022 година, анализ на BIRN на наличните данни в страната показва, че черногорската държава е прибирала малко над 800 евро от всяка новооткрита руска фирма, пише Balkan Insight.

През 2021 г. в Черна гора имаше около 4600 компании, регистрирани на името на руски собственици, но между февруари 2022 г. и началото на юли тази година са открити още 5846, според данни на Приходната и митническа администрация.

Приблизително две трети - 64 процента от тези нови компании обаче нямат повече от един служител, а 22 на сто нямат регистрирани работници, освен учредителя.

Тези компании са платили общо 4,89 милиона евро в държавната хазна на Черна гора под формата на данъци и социалноосигурителни вноски между февруари миналата година и 4 юли 2023 г. - това е средно по 837 евро.

Експертите казват, че тези данните ясно показват, че руснаците отварят бизнес не толкова, за да печелят пари, а за да си осигурят документи за пребиваване.

"Цифрите показват, че голяма част от тези компании имат малък брой служители или дори нямат регистрирани служители, което може да е индикатор, че бизнесът не е основната им цел", коментира икономическият анализатор Бобан Станич.

"Това може да предполага, че създаването на компании е стратегия за осигуряване на правото на пребиваване, а не законен бизнес интерес."

Снимка 521312

Източник: МВнР

Малките чуждестранни компании в Черна гора имат навика да не плащат данъци

Станич казва, че е важно властите да правят разлика между различните видове инвестиции, като засилят контрола върху малките фирми и да наблюдават дали те наистина изпълняват задълженията си към държавата.

"Това предполага разпознаване на тези, които носят реална стойност за икономиката, в сравнение с тези, които може да нямат дългосрочни ползи. Трябва да се изгради цялостен подход, който не само привлича чуждестранни инвестиции, но и насърчава прозрачността, отчетността и дългосрочната устойчивост."

Carlsberg: Русия ни открадна бизнеса

Carlsberg: Русия ни открадна бизнеса

Президентът Путин разпореди национализиране на дела на компанията в местната "Балтика"

ИТ индустрията

Западните санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна накараха много руснаци да преместят бизнеса си другаде. Заетите в ИТ, например, сектора успяха да се преместят и да продължат работата си онлайн.

"Убеден съм, а и това се вижда от данните, че много компании, които са правили бизнес в Русия и Украйна, искат да преместят бизнеса си в по-безопасни зони и че Черна гора е една от най-привлекателните дестинации за това", коментира министърът на туризма Горан Джурович пред телевизия Vijesti през май 2022 година.

Програмистът Алексей Гудашев е един от онези, които избират Черна гора, която все още не е членка на Европейския съюз и от години ухажва руснаците да летуват на Адриатическото крайбрежие или да си купуват имоти.

Гудашев регистрира своята ИТ агенция в крайбрежния град Херцег Нови през март миналата година и е единственият служител.

"След като откриете компания, можете законно да работите с чуждестранни клиенти, но също така да получите разрешение за пребиваване в Черна гора", споделя мениджърът.

"Въпреки това процесът не протече бързо. От създаването на компанията в Черна гора до първото плащане изминаха осем месеца."

Снимка 554509

Източник: iStock

Според вътрешното министерство на Черна гора между февруари 2022 г. и юли тази година са издадени общо 29 294 разрешения за временно и постоянно пребиваване на руски граждани.

Малко повече от половината са разрешения за временно пребиваване и работа, позволяващи на чужд гражданин да остане повече от 90 дни. За сравнение, през 2021 г. разрешителните са били 6343. За да получи разрешение за временно пребиваване, чуждестранният гражданин трябва да докаже, че работи в компания, регистрирана в Черна гора, или че самият той е отворил фирма в страната.

"Повечето компании се отварят само за да могат хората да живеят в Черна гора и мисля, че много хора избират тази страна именно за живеене, а не за бизнес емиграция", казва Гудашев.

"Самонаетите хора като мен не приемат работа в Черна гора. Те изнасят услуги в други страни и плащат данъци тук."

Нефт, газ и почти нищо друго: Най-печелившите руски компании

Нефт, газ и почти нищо друго: Най-печелившите руски компании

"Газпром" е начело, но с наполовина по-лош резултат в сравнение с преди войната

Необходимост от "по-строги регулаторни мерки"

Всеки може да регистрира дружество с ограничена отговорност в Черна гора с учредителен капитал от поне 1 евро. Според данните за приходите и митниците 161 компании, основани от руски граждани след началото на войната в Украйна, вече са затворени - три фалираха, а един беше заличен от търговския регистър.

Руснаците предпочитат да се установят на брега - Будва е най-популярната община с 1975 фирми, регистрирани на руски граждани. Следва столицата Подгорица с 1192, следвана от Херцег Нови с 1000 и пристанището на Бар с 977. Най-големият руски работодател в Черна гора е ИТ компанията First Line Software, която по официални данни има 201 служители.

Всяка от Synthesis of Intelligent Systems, Linux Development и BD Software наема между 27 и 42 души. И четирите фирми са регистрирани в Будва и общо през 2022 година са генерирали 3,27 милиона евро приходи и разходи размер на 3,09 милиона евро.

Според Съюза на работодателите на Черна гора, преди войната в Украйна руското бизнес присъствие в Черна гора е доминирано от компании, които наемат значителен брой служители. След началото на войната профилът се измества към предимно малки компании.

Синдикатът предупреждава, че приблизително половината от новите компании, основани от чужденци, не са представили окончателни отчети и не са уредили данъчните си задължения, но не уточняват за какъв период става дума.

"Подобни процедури трябва да се разглеждат институционално и своевременно, поради факта, че актът на регистрация на фирма не представлява сигурно доказателство за намерение за извършване на стопанска дейност, а може да бъде и прикритие за други неща, като например като например постоянно пребиваване", коментират от синдиката.

Каква е кономическата полза за Черна гора?

Данните на Централната банка за преките чуждестранни инвестиции в страната показват, че общият брутен приток на чуждестранни инвестиции за първите пет месеца на тази година възлиза на 361 милиона евро, като най-голям дял от тях се падат именно на Русия - 52,5 милиона.

Около 26,8 милиона евро са отишли в недвижими имоти, 13,18 милиона са междуфирмен дълг, т.е. заемане на пари от компании-майки в чужбина, а 12,3 милиона евро са инвестиции в местни компании и банки.

Икономическият анализатор Бобан Станич подчертава, че е доста тревожно, че половината от новосъздадените компании от чуждестранни граждани не са платили данъчните си задължения.

"Това представлява не само нарушение на правните норми, но също така показва потенциален проблем в устойчивостта на тези бизнес начинания. Следователно, има нужда от по-строги регулаторни мерки, за да се гарантира, че всички компании изпълняват финансовите си задължения."

Чуждестранни компании се местят активно в руски офшорни зони

Чуждестранни компании се местят активно в руски офшорни зони

Каква е изгодата им от това