Значително се увеличава присъствието на компании в руските офшорни зони - островите Руски и Октомврийски, пише "Известия".

За първото полугодие на 2023 г. 87 компании са преместили юридическата си регистрация в т.нар. специални административни райони (САР), които са създадени на тези руски острови. За същия период на 2022 г. са се пререгистрирали 34 компании, а за цялата 2022 г. - 83 фирми.

Припомня се, че офшорните зони са създадени през 2018 г., главно за да може там да се регистрират чуждестранни компании (прехвърляне на юридически лица с руски капитал от чужди офшорки в руски), а руски компании имат право да местят регистрацията си в САР едва от март 2022 година. Понастоящем в специалните административни райони (САР) има регистрирани общо 268 компании.

Изгодата на регистрираните там фирми е, че плащат намален данък върху печалбата на фирмите от 10% (в Русия като цяло е 20%). В тези зони няма валутен контрол. Компаниите в САР могат да се ползват от чуждестранното корпоративно право до 2039 г. (те могат да работят според законите, приети в друга държава - където са били регистрирани първоначално).

По-конкретно, на остров Руски за 8-те месеца на 2023 г. 45 фирми са завършили пререгистрацията си от друга държава в Русия, което е почти три пъти повече, отколкото за периода от създаването на САР до края на миналата година. 80% от тези компании са се преместили от офшорки на Кипър, а 13% - от Британските Вирджински острови. На острова са регистрирани досега общо 64 компании.

На остров Октомврийски за периода от 2019 г. до началото на септември 2023 г. са регистрирани общо 204 компании. От началото на тази година досега няколко десетки компании са завършили или започнали пререгистрацията си там.

Такова голямо нарастване на популярността на специалните административни райони (САР) сред компаниите, т.е. преместване в руски офшорки, пише "Известия", се обяснява основно с това, че компаниите с руски акционери срещат проблеми при бизнес дейността си в "неприятелски" страни. Освен това сега в Русия вече има ограничения за чуждестранни юридически лица. Например чуждестранните акционери са лишени от възможността да получават дивиденти в чуждестранна валута по чуждестранни сметки. А (пре)регистриралите се в островните офшорни зони на Русия чуждестранните компании могат нормално да развиват бизнес си.

Офшорни компании управляват 6 трилиона евро от Люксембург

266 милиардери са "скрили" богатството си в това малко европейско херцогство

Привлечени от данъчни предимства и непрозрачни имотни регистри