Ниските цени на земеделската продукция и високите лихви докараха невиждани от близо десетилетие беди за производителите на агротехника - налага се търговците да разпродават машините с намаление, защото никой не ги иска, пише "Ройтерс" в свой материал.

По време на пандемията проблемите по веригата на доставки доведоха до срив на предлагането и скок на цените. След това през 2022 г. търсенето отиде в небесата - заради войната в Украйна земеделската продукция беше скъпа, а държавното подпомагане на фермерите в страни като САЩ им осигури финансов ресурс за обновяване на техниката.

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Заради недостига се прогнозира и продължаващ ръст на цените на храните.

Вече година тенденцията е ясно надолу. Причините са няколко, но основно могат да се сведат до две - пшеницата, царевицата, слънчогледа, соята и останалите масови култури вече са с по-нормални цени, но в същото време лихвите по кредитите са по-високи в сравнение с преди. Така фермерите нямат лесен достъп до пари, с които да си купуват трактори и комбайни.

През април количеството стоящи на склад непродадени трактори с мощност от над 300 конски сили беше със 107% по-високо в сравнение със същия период на 2023 г., а при комбайните имаме ръст с близо една пета, показват данни на специализираната компания Sandhills Global.

Това е лошо за търговците, тъй като те получават техниката от производителя с очакването тя да се реализира в рамките на определен период - ако това не се случи, трябва да плащат лихва върху цената, на която са я получили. Това води до разпродажби в опит за освобождаване от инвентара, а също така и новите поръчки към заводите секват.

Как технологиите в земеделието могат да донесат 10 пъти ръст на оборота за по-малко от десетилетие?

Как технологиите в земеделието могат да донесат 10 пъти ръст на оборота за по-малко от десетилетие?

За това от първо лице разказва Стефан Цонев, който е основател на фермата Green to Go

На този фон, употребяваните машини наводняват пазара - случва се те да се предлагат на 70% по-ниска цена. Подобен феномен в САЩ не са виждали от 2015 г., когато свръхпроизводството на зърно удари приходите на сектора.

Тъй като говорим за култури с борсови цени и пазарът на техника е отворен на глобално равнище, не е трудно да се предположи, че подобни затруднения с продажбата на агротехника има и на много други места по света.