И двата автомобилни производители в Румъния - Dacia и Ford Otosan, произведоха рекорден брой автомобили през 2023 година, съобщава Profit.ro. Общият брой на произведените новите коли в заводите на северната ни съседка са 513 050 или с 0,7% повече в сравнение с 2022 година и с цели 17% над бройките през 2021 година.

Фабриките в северната ни съседка подготвят излизането на нови модели, които трябва да да бъдат пуснати през 2024 година и това показва, че производството ще нарасне допълнително.

От общия обем миналата година, заводът на Dacia е произвел 322 086 автомобила, а Ford Otosan 190 964 превозни средства. Само през декември в Румъния са произведени общо 34 965 автомобила. От тях 22 117 броя са произведени в Миовени и 12 848 в Крайова.

Dacia Sandero е убедителен лидер при продажбите в Европа през октомври

Dacia Sandero е убедителен лидер при продажбите в Европа през октомври

Най-продаваната марка нови автомобили е Volkswagen, следванаот Toyota и Audi

Миналата есен Ford Otosan Румъния официално започна производството на новата гама Courier в Крайова, една година и три месеца след като съвместното предприятие между Ford Motor Company и групата Koç официално пое местната фабрика. Тогава ръководството на компанията обяви, че през 2024 година ще бъде пусната новата електрическа Puma, Courier също ще има и електрическа версия.

Що се отнася до Dacia, компанията ще пусне два нови модела тази година - нов Duster, който ще бъде пуснат в продажба през март и нов 100% електрически Dacia Spring, който ще бъде пуснат в продажба през лятото. В края н агодината марката ще представи и Bigster - нов SUV от C-сегмента.

След инвестиция от 490 млн. евро: Турската Ford Otosan започва производството на ванове Courier в Крайова

След като инвестира близо 500 млн. евро и разкри 1300 работни места: Турски автомобилен гигант започва производството ванове в Румъния

В новия завод ще се призвеждат 272 000 автомобила годишно