Toyota е произвела четвърт по-малко автомобили през октомври спрямо година по-рано заради продължаващия недостиг на полупроводници и други компоненти, съобщиха от компанията, цитирани от Bloomberg.

В понеделник най-големият автомобилен производител в света съобщи, че от заводите са излезли 627 452 автомобила, при произведени 845 107 през октомври 2020 г. Продажбите спадат с 20 процента през месеца до 677 564.

Акциите на Toyota поевтиняха с 3,4 процента.

Производителите в Азия и по света са изправени пред продължаваща криза в доставните вериги и не успяват да повишат производството заради недостиг на компоненти и увеличен брой заразени в Югоизточна Азия, което спира работата на заводите. Липсата на полупроводници ще струва на индустрията $210 млрд. загубени продажби тази година, според Alix Partners.

Въпреки това някои производители - като Toyota и Nissan - повишиха прогнозите си за печалба, тъй като по-високото търсене подхранва и по-високи цени.

Toyota е уверена, че скоро ще успее да повиши нивата на производство. През ноември компанията планира между 850 хил. и 900 хил. автомобила. По-рано този месец тя повиши и прогнозата си за оперативна печалба до 2,8 трлн. йени, при 2,5 трлн. йени анонсирани през август.

Nissan също заяви, че производството спада с 22 процента през октомври, а продажбите спадат с 16 процента. Honda отчете 28 процента спад на производството.