Японският технологичен конгломерат Rakuten Group обяви нови планове за интегриране на своите финтех бизнеси в една група, като целта е да засили сътрудничеството и придобиването на клиенти в области от онлайн банкиране и кредитни карти до ценни книжа и застраховки, съобщи "Ройтерс".

Rakuten Group и Rakuten Bank анонсираха нов раздел, вписан в меморандум за разбирателство относно реорганизацията, който трябва да влезе в сила през октомври, според изявления на компаниите.

Rakuten Bank ще продължи да бъде листвана на борсата в Токио след интеграцията.

Revolut пуска мобилна услуга за данни в България

Revolut навлезе в бизнеса с мобилни услуги за данни в България

Какво представлява eSIM?

Финансите на компанията майка, съсредоточена върху платформата за електронна търговия Rakuten Ichiba, пострадаха след стартирането на мобилен оператор през 2020 г., което доведе до 14 поредни тримесечия на оперативни загуби.

За да генерира пари, Rakuten е емитирала дялови и дългови инструменти и е разпродала активи. Компанията кандидатства за листване на подразделението си за ценни книжа през юли 2023 г., но това беше отложено за следващия ноември, като вместо това Rakuten продаде 30% дял в компанията на Mizuho Financial Group.

Ако плановете на компанията станат реалност Rakuten ще се превърне в потенциален конкурент на платформи като Revolut, например, които предлагат сходни на анонсираните услуги.

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

Компанията планира да започне да предлага депозити

Бизнесът на Rakuten Group е съсредоточен върху цифрово съдържание и комуникационни услуги като приложението за съобщения Viber, дистрибуторът на електронни книги Kobo и четвъртият най-използван мобилен оператор в Япония Rakuten Mobile. Rakuten има повече от 28 000 служители по целия свят, работещи в 30 държави и региони, а приходите му възлизат на общо 12,8 милиарда щатски долара към 2021 г. Rakuten беше официален спонсор на испанския футболен клуб ФК Барселона от 2017 г. до 2021 г. и на Голдън Стейт Уориърс от НБА от 2022 г. 

Някои минали значителни инвестиции на компанията включват Buy.com (сега Rakuten.com в САЩ), Priceminister (Франция, сега Rakuten.fr), Ikeda, Tradoria, Play.com, Wuaki.tv, Pinterest, Ebates, Viki, The Grommet. Компанията също така притежава и е държала дялове в Ozon.ru, AHA Life, Lyft, Cabify, Careem, Carousell и Acorns.