Само за девет кратки години Revolut натрупа над 40 милиона клиенти в световен мащаб (28 милиона в Европа) и оперира в над 35 държави.

В Литва Revolut има половин милион клиенти, което не звучи много, докато не откриете, че населението на страната е по-малко от 3 милиона души.

Въпреки че компанията има банков лиценз само за Европа, тя има лицензи за плащания в Обединеното кралство, САЩ, Австралия и Сингапур и е в процес на получаване на пълен банков лиценз в Обединеното кралство.

Започвайки с предплатена дебитна карта и приложение, Revolut се превърна в суперприложение за глобални финансови услуги.

С карта Revolut потребителите могат да извършват парични преводи в над 36 валути, като същевременно могат да харчат без такси в над 140 валути.

Which? издаде предупреждение за измама със сметки в Revolut

Which? издаде предупреждение за измама със сметки в Revolut

От два акаунта са източени над 230 000 евро, които няма да бъдат възстановени

Също толкова невероятно е, че има само едно приложение, което обслужва всеки клиент. Приложението разпознава в коя страна живее клиентът и персонализира изживяването за него.

Компанията е разработила своя собствена банкова платформа, която обслужва всички юрисдикции и продукти, постижение, което преди е убягвало на банките и настоящите доставчици на основен банков софтуер. Дори много от модерните основни банкови доставчици все още не са постигнали това.

Наскоро Fintech Futures разговаря с Витаутас Данта, заместник главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на Revolut Bank (европейското подразделение на компанията). Витаутас е и главен директор по съответствието в Revolut Bank. Той обяснява, че неговата роля е от решаващо значение за глобалната експанзия, защото "финансовите услуги са регулиран бизнес, така че трябва да се приведат в съответствие с регулациите на всяка юрисдикция".

Витаутас посочи, че въпреки че компанията има бизнес субекти във всяка държава, в която оперира, разработването на приложението и основната банкова платформа се извършва от централна група. Той обясни още, че всичко, което прави Revolut е "ориентирано от клиентите и съответно с приоритети". Това означава, че всяка заявка трябва да изясни въздействието върху клиента и компанията дава приоритет на нещата, които имат най-голямо въздействие.

Година след твърдението, че одобрението е "неизбежно": Revolut все още чака лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство

Година след твърдението, че одобрението е "неизбежно": Revolut все още чака лиценз за банкова дейност в Обединеното кралство

Шефът на компанията Ник Сторонски нарече Великобритания нежелано място за правене на бизнес

Що се отнася до основното банкиране, Витаутас, който преди това е работил за редица действащи банки в Европа, обяснява: "Банките не могат да се мащабират бързо, защото техните основни банкови платформи обикновено са различни във всяка страна. Revolut разработи една основна платформа за всички свои страни и за всичките си продукти." Това значително намалява сложността за компанията, като същевременно ускорява способността й да пуска нови продукти или да стартира в нови страни.

Що се отнася до конкурентите, Витаутас казва: "Няма подобен конкурент, но има много играчи, които предоставят една или две от нашите възможности, като плащания."

На въпрос дали компанията планира да навлезе в по-доходоносни продукти като ипотеки. Витаутас казва, че това определено е в пътната карта, добавяйки, че по-ниската разходна база на компанията и по-голямата ефективност ще й позволят да предлага заеми на по-добра лихва от традиционните банки.

Витаутас казва, че традиционните банки се фокусират само върху печалбата, докато фокусът на Revolut е върху растежа и това води до двуцифрен ръст годишно.

Revolut пуска мобилна услуга за данни в Обединеното кралство

Revolut навлезе в бизнеса с мобилни услуги за данни

Какво представлява eSIM?